ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pjäsen Nationalismens apostlar” visades live på Metro.se

Metro · 3 Mar 2014
Uppdaterad 4 Mar 2014
Utvalda twittrare från hashtaggen #nationalismförmig fick komma backstage på Dramaten innan måndagskvällens föreställning. Petra Burlin, Anna Sager och Ina Persson passade på att ta selfies. 

Utvalda twittrare från hashtaggen #nationalismförmig fick komma backstage på Dramaten innan måndagskvällens föreställning. Petra Burlin, Anna Sager och Ina Persson passade på att ta selfies.  Foto: Urban Brådhe


Hur skapades Anders Behring Breivik? Vad innebär det egentligen att stänga någon annan ute? Och vilka förutfattade meningar har vi om begreppet nationalism? Det är frågor som dramatiker från Sverige, Norge och Danmark berör i föreställningen Nationalismens apostlar”. Se föreställningen live här på Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Skådespelarna Emma Bromé och Ester Uddén sminkades när Anna, Petra och Ina kom på besök.
Skådespelarna Emma Bromé och Ester Uddén sminkades när Anna, Petra och Ina kom på besök.Foto: Urban Brådhe
Dramatiker från Sverige, Danmark och Norge har ställt sig frågor om nationalism i föreställningen ”Nationalismens apostlar”, som visas i de tre länderna samtidigt.
Dramatiker från Sverige, Danmark och Norge har ställt sig frågor om nationalism i föreställningen ”Nationalismens apostlar”, som visas i de tre länderna samtidigt.

På måndagen visas föreställningen "Nationalismens apostlar" i både Sverige, Norge och Danmark. I Sverige visas den på Dramatens stora scen i Stockholm och utvalda twittrare från hashtagen #nationalismförmig vann backstagebiljetter. 

Det innebar att de fick följa med bakom scenen innan föreställningen. Under pjäsen får de sitta på de bästa platserna på parkett och sedan mingla med skådespelare och dramatiker över ett glas vin när föreställningen och den efterföljande debatten är över. 

– Jag jobbar som dramapedagog så det känns riktigt häftigt att stå på Dramatenscenen. Jag blev riktigt exalterad, säger Ina Persson, som var en av dem med backstagepass. 

Petra Burlin, som också fick ett backstagepass, tycker att Metros och Dramatens samarbete är intressant, inte minst eftersom hon själv jobbar som svensklärare.

– Det är nytänkande. Jag gillar kopplingen mellan politiken, språket och kulturen. Det är intressant att se hur allt hänger ihop, säger hon.

#nationalismförmig - Läs alla artiklar

►Dramatenskådisar: Det här är nationalism för mig

►Kulturministern: Man ska inte bara roa

ramatiker i Sverige, Norge och Danmark ställt sig frågor om nationalismen. Hur ser det ut i huvudet på den som exkluderar personer från ett visst landområde? Och vad har begreppet för historisk bakgrund?I arbetet med föreställningen har d ”Nationalismens apostlar”, av dramatikerna Lucas Svensson, Christian Lollike, Mads Madsen och Kristian Lykkeslett Strømskag, ges samtidigt i tre länder. Alexandra Pascalidou leder ett samtal om nationalism och Sveriges Radios Filosofiska rummet spelar in ett samtal live från teatern.

En del framförs på respektive teater och livestreamas samtidigt till de två övriga teatrarna. Publiken i Köpenhamn, Oslo och Stockholm ser alltså alla delar.

Föreställningen på Dramatens stora scen har fritt inträde, och kan även ses live på här ovanför och dramaten.se.

► ”Man väckte en retorik som hade varit död”

►  Twitterstorm på #nationalismförmig

► Avskaffa nationer – eller återta begreppet?

►  Nationalismen ska synas – Metro och Dramaten i nytt samarbete

► Dramatenskådisar: ”Allt vi trycker ner börjar jäsa”

► ”Tänk om det var Jimmie, inte Zlatan”

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro