ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plånboken kan avgöra om du överlever en hjärtoperation

Alva Forsberg Fierro · 20 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015

Foto: All Over Press


Ny svensk forskning visar att familjeinkomsten är starkt kopplad till om du överlever hjärtkirurgi eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskning har sedan länge visat att socioekonomiska faktorer som inkomst påverkar risken att drabbas hjärt- och kärlsjukdom. Nu visar en ny studie från Karolinska Institutet i Stockholm att en familjs inkomst även spelar roll för överlevnaden efter en hjärtoperation. 

– Vi ser ett starkt samband mellan inkomst och överlevnad efter hjärtkirurgi, men på grund av studiens upplägg kan vi inte påstå att det rör sig om ett direkt orsakssamband. Det kan finnas andra faktorer som spelar in. Men med rätt åtgärder borde prognosen kunna förbättras hos patienter med lägre inkomster, säger säger Magnus Dalén, doktorand vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet. 

►LÄS MER: Tvingas operera hjärtat med mobilljus

I studien ingick drygt 100 000 patienter som alla genomfick en hjärtoperation mellan 1999 och 2012. Patienterna grupperades utifrån inkomstnivå i hushållet och följdes under en sjuårsperiod. Vid studiens slut hade 20 procent av de hjärtopererade patienterna avlidit. Bland låginkomsttagarna hade 43 procent dött jämfört med 14 procent hos dem med högst inkomst. 

Forskarna har tagit hänsyn till faktorer som ålder, kön, njursjukdomar, diabetes samt andra hjärt- och kärlsjukdomar men inte faktorer som rökning, kost, fysisk aktivitet eller följsamhet till läkemedel, som också påverkar överlevnaden efter hjärtkirurgi.

– Det är en svaghet i studien. Dessa faktorer har koppling till socioekonomisk status och kan troligen förklara en del av den bättre överlevnaden i högre inkomstgrupper, men detta behöver undersökas vidare, säger Magnus Dalén, doktorand vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet samt ST-läkare vid thoraxkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.

►LÄS MER: Robotarm kan operera ditt hjärta när det slår

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro