ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planer på glashus vid nya Slussen kan skrotas

erik paulsson Rönnbäck · 16 Okt 2014
Uppdaterad 16 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

De rödgröna öppnar för att göra de planerade glasbyggnaderna på Södermalms torg mindre – eller till och med ta bort dem.
De rödgröna öppnar för att göra de planerade glasbyggnaderna på Södermalms torg mindre – eller till och med ta bort dem.Foto: Illustration: Foster + Partners 2014

Den rödgröna majoriteten öppnar glashusenSlussenför att ta bort de kritiserade från ritningarna till nya . Men partierna kommer inte att rucka på de stora dragen i ombyggnaden.

glasbyggnadernaSödermalmsSlussenrödgrönaDe tre som planeras på torg efter ombyggnaden av hänger löst. Den nya majoriteten öppnar för att göra dem mindre – eller till och med ta bort byggnaderna helt. 

– Det är någonting som är oerhört kritiserat, så det är jag i alla fall beredd att se över, säger tillträdande f­inansborgarråd Karin Wanngård (S).

Socialdemokraterna kan också tänka sig att minska storleken på bussterminalen som planeras i Katarinaberget och se över antalet bussfiler, samtidigt som M­iljöpartiet och Vänsterpartiet vill minska på biltrafiken. Feministiskt initiativ öppnar för att se över glasbyggnaderna – men har ä­nnu inte tagit ställning till de stora frågorna.

Majoriteten kommer inom de närmaste månaderna att tillsätta en grupp som ska genomlysa projektet. Partierna håller dock löftet från innan valet om att inte riva upp den gamla detaljplanen.

– Det går att genomföra en hel del av de förändringar vi vill se inom ramen för detaljplanen som ligger, s­äger Ann-Margarethe Livh (V).

Men Tor Edsjö, en av arkitekterna bakom det alternativa förslaget Plan B, är inte imponerad över de rödgrönas öppning i synen på glashusen, och säger att projektet kommer att falla på att de boende i husen på Katarina­berget stoppar den planerade bussterminalen.

– Att hålla fast vid detaljplanen är ett fullkomligt ogenomtänkt beslut. Det finns ingen plan som innefattar helheten, säger han.

​​​

klar

Artikellänk är kopierad

erik paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro