ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planer på storstrejk mot a-kasseregler

Tomas Lundin · 6 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

POLITIK. Fackföreningen SAC-syndikalisterna uppmanar 2,5 miljoner löntagare att strejka i protest mot det nya system som innebär högre avgift till a-kassan och lägre ersättning för arbetslösa.

På torsdag ska regeringen lämna över förslaget om den nya a-kassan till riksdagen och förbundet har uppmanat alla medlemmar i alla fackförbund att gå ut i en två timmar lång politisk strejk dagen före.– Om folk går ut och demonstrerar blir det en tydlig markering och då måste kanske riksdagen tänka om, säger Moa Norell, generalsekreterare för Syndikalisterna.Flera fackförbund är oroliga för att lägre ersättningar till arbetslösa ska tvinga folk att ta vilka jobb som helst och att det kommer att dra ner lönenivåerna.Enligt det nya systemet ska ersättningen grundas på de senaste tolv månadernas inkomster. LO tror att det kan drabba dem som ofta hoppar mellan jobb och går arbetslösa i perioder. En restauranganställd som under ett år jobbat heltid sju månader, deltid två månader och gått arbetslös tre månader får sänkt ersättning med över 200 kronor om dagen, enligt ett räkneexempel som LO-tidningen har gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro