ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planera ditt barn och slipp bli deppig

Anneli Sandberg · 6 Apr 2011
Uppdaterad 7 Apr 2011

Planera ditt barnafödande och slipp depressioner. Enligt ny studie är det större risk att bli deppig om du föder barn mot slutet av året.

klar

Artikellänk är kopierad

– Man sitter ju hemma mycket i början efter förlossningen, så om det då väntar ett halvår med kyla och mörker är det ju inte orimligt att man blir mer deprimerad, säger stockholmaren Marika Snellman, 33, som själv klarade sig undan depression efter att hon födde sonen Wilgot i februari förra året.
– Man sitter ju hemma mycket i början efter förlossningen, så om det då väntar ett halvår med kyla och mörker är det ju inte orimligt att man blir mer deprimerad, säger stockholmaren Marika Snellman, 33, som själv klarade sig undan depression efter att hon födde sonen Wilgot i februari förra året.Foto: Lotta Bergseth

En studie på 2 318 nyblivna mammor i Uppsala län, gjord i samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, visar att den månad på året du föder barn i kan ha betydelse för din psykiska hälsa. – Den årstid man föder barn i har betydelse för risken för depression. Under sista kvartalet var risken dubbelt så hög än om man föder barn på försommaren, säger läkaren och doktoranden Sara Sylvén vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, till Metro.

De nyblivna mammorna har fått uppge hur de mår vid tre tillfällen. Vid fem dagar efter förlossningen, efter sex veckor och efter sex månader. Något som förvånade Sara Sylvén var att mammorna som födde barn i det sista kvartalet även mådde dåligt efter sex månader. – Då är det ju vår. Det är lätt att tro att depression har med ljuset att göra men de kände sig fortfarande nere trots att det var vår, säger Sara Sylvén.

Vad kan man dra för slutsatser av studien? – Det är svårt att veta vad det beror på. I januari är det också mörkt men de mammor som födde då mådde bättre än de som födde barn i oktober. Kanske beror det på att man vet att våren är på väg. Det finns ingen direkt förklaring.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro