ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planera plugget

Jonas Fredén · 5 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Paola Lindahl Voigt och Charity Robbins har lärt sig att planera sin studietid.

Paola Lindahl Voigt och Charity Robbins har lärt sig att planera sin studietid. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Paola Lindahl Voigt och Charity Robbins har stenkoll på studieplanering. Här är tipsen för dig.

Paola läser spanska på Stockholms universitet och kan plugga vardagar mellan 9 och 16, inte en minut mer, sedan ska hennes två barn hämtas på dagis. – Man blir tvungen att skaffa sig översikt över kursmaterialet snabbt, säger Paola, som aldrig missar en introduktionsföreläsning.

Och statsvetarstudenten Charity Robbins jobbar halvtid samtidigt som hon studerar på heltid. Hon lägger in varenda föreläsning och arbetspass i kalendern så fort hon kan, upp till ett halvår i förväg.

Hon brukar komma 7.30 till universitetet och plugga till 17. – Jag gör noggranna planer över vad jag måste klara dag för dag, säger hon.

Men första terminen var inte rolig för någon av dem. – Jag blev paff över att det var så mycket text och kunde inte riktigt hantera det, säger Paola. – Högskolestudier i Sverige kräver mycket eget ansvar, säger Charity, som också pluggat i USA.

Eva Spens är studievägledare på institutionen för litteraturvetenskap på Stockholms universitet.  Hon säger att ett vanligt misstag är att bara stirra på schemat.– ”Titta, bara tre lektioner i veckan! Då finns det ju massor av tid”, tänker du kanske, säger Eva Spens.

Plötsligt är det tentadags och man är illa förberedd. – Se studierna som ett jobb. Plugga åtta timmar om dagen, varje vardag.  

Lär dig planera

Mats Eneroth klantade till sin första termin helt, men blev sedan expert på studieplanering. Här är hans tips.

1    Se ut en bra arbetsplats, där du enbart jobbar. Inget nätsurf eller messande.2    Börja i tid! Sikta på att ligga lite före föreläsningarna. 3    Skaffa översikt. Bläddra genom böckerna. Kolla innehållsförteckning. Läs rubriker och bild-texter. Sovra i materialet.4    Gör en plan. Sätt av tid till både jobb och ledigt. 5    Sätt upp mål och delmål. Kortsiktiga delmål hjälper mot uppskjutandebeteende.6    Avsätt tid för repetition varje dag.  7    Utgå från att planen inte ska fungera till 100 procent. Om planen havererar – börja om.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro