ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planerade massaker på skola i Enskede

Petter Sundsten · 1 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En av de åtalade pojkarna beskriver förberedelserna för en ”lek”. Nu är han åtalad för olaga hot. 

En av de åtalade pojkarna beskriver förberedelserna för en ”lek”. Nu är han åtalad för olaga hot.  Foto: polisen


klar

Artikellänk är kopierad

Han hotade med massaker på Enskede gårds gymnasium. Tillsammans med en kamrat kallade de sig ”Columbine boys”. Dagen efter skolskjutningen i Finland ringde han till en bekant. "Nu gör vi det", sa han.Nu åtalas en 17-åring och en 18-åring vid Södertörns tingsrätt. I förundersökningen framträder en bild av två unga människor som mår mycket dåligt. Under hösten blev de allt mer besatta av Columbinemassakern. Den 20 oktober skickade en av pojkarna ett sms till en klasskamrat: ”Vi ska ta hand om skolan … I dag gäller det. Hämnden är ljuv.”

Den 7 november inträffade skolskjutningen i Finland där nio personer mördades av Pekka-Eric Auvinen. Samma dag ringde en av pojkarna till en ung kvinna som han träffat på nätet.– Nu är det vår tur och vi ska göra det mot vår skola, sa han.

Enligt kvinnan var planen att ordna kartor över skolan och lägga ut bomber. Han sa att han skulle skriva en lista över vilka som skulle skjutas. Rektorn och vaktmästaren var först. Skolledningen märkte att någonting var fel.– Deras ton ändrades. Deras slutenhet ökade, har rektor Rolf Ödén sagt.

Då de fick reda på att pojkarna begärt ut ritningar på skolan slog de larm. Två dagar efter Finlandsskjutningen greps de. Kammaråklagare Sara Malmhester åtalade i onsdags pojkarna för att ha hotat att döda eller skada personer på skolan. Rubriceringen är olaga hot. Dess-utom åtalas en av pojkarna för att ha hotat att döda två skolkamrater.

”Det var bara tomt snack”

Pojkarna själva nekar till att ha planerat någon massaker. "Det var bara tomt snack, säger en av de åtalade i förhör."Han beskriver det som en ”lek”. Han och den medåtalade var fascinerade av Columbine och ”ville testa hur folk reagerar”.– Jag är fascinerad av overkliga historier som Titanic, 11 september och Estonia, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro