ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planerat kejsarsnitt trefaldigar risker

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Flera rapporter de senaste åren har pekat på ökade risker för både mödrar och barn med planerade kejsarsnitt.

Nu presenteras en databasstudie över förlossningar i Kanada mellan åren 1991 och 2005. Studien, som är gjord av doktor Shiliang Liu och hans kolleger vid kanadensiska hälsovårdsmyndigheter, presenteras i läkartidskriften Canadian Medical Association Journal.

Forskarna har studerat drygt 2,3 miljoner barnaföderskor. De har jämfört planerade kejsarsnitt, där fostret legat i så kallat säte, med planerade vaginala förlossningar. Kraftig ökning De närmare 47 000 kvinnor som födde med kejsarsnitt hade en komplikationsfrekvens på 27,3 per 1 000 fall. Bland de nästan 2,3 miljoner som födde vaginalt fick 9 av 1 000 svåra komplikationer, exempelvis kraftiga infektioner och blodproppar.

Kvinnorna som fött med kejsarsnitt stannade också längre på sjukhus innan de kunde skrivas ut.

I Sverige har andelen kejsarsnitt ökat kraftigt. I början av 1970-talet var andelen kejsarsnitt drygt 5 procent av förlossningarna, medan nästan 17 procent av förlossningarna genomfördes med kejsarsnitt 2004.

Resultatet i den kanadensiska studien förvånar inte Lennart Nordström, verksamhetschef för kvinnokliniken vid Karolinska universitetssjukhuset. -I normalfallet är det mindre risk för kvinnan att föda vaginalt, säger han till TT. Naturligt Ellika Andolf, överläkare vid kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, arbetar med en svensk studie där förstföderskor som planerar vaginal förlossning jämförs med förstföderskor som planerar kejsarsnitt. -Vi har sett att infektioner är vanligare vid planerat kejsarsnitt. Även proppar förekommer oftare även om de är ovanliga. Det är sådant som vi tar med i beräkningen när vi pratar med patienter som själva vill ha kejsarsnitt. Att det är vanligare med infektioner är bara logiskt, enligt Ellika Andolf. -Vid ett kejsarsnitt är det mycket större såryta. Du har ett sår i bukväggen och du har ett sår i livmodern som du inte har vid en vaginal förlossning. Har du ett stort sår så är det större risk för en infektion. Det är ännu inte känt när den svenska studien ska presenteras.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro