ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planeten som är en diamant

Roland Johansson/TT · 26 Aug 2011
Uppdaterad 26 Aug 2011

De största diamanterna som hittats på jorden har vägt runt ett halvt kilo. Men vad sägs om en hel planet som är en enda jättestor diamant? En sådan har upptäckts på 4 000 ljusårs avstånd i vår galax, Vintergatan.

klar

Artikellänk är kopierad

Upptäckten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, bygger på data från observatorier i Australien, Storbritannien och på Hawaii. Forskarna fann först en pulsar, en roterande neutronstjärna, i stjärnbilden Ormen, omkring en åttondel av avståndet från jorden till Vintergatans centrum. Pulsarer är mycket små, inte större än några kilometer i diameter, men genererar kraftiga pulser av strålning som kan uppfattas på jorden. Sedan märktes vissa avvikelser hos pulserna. Slutsats: runt stjärnan cirkulerar en planet med en diameter fem gånger så stor som jordens. De noterade också att planeten har extremt hög täthet, vilket antyder att den är en liten återstående rest av en massiv stjärna. Den består sannolikt av syre och kol. Med tanke på dess täthet innebär det att den är uppbyggd av kristaller. Slutsats: hela planeten, eller stora delar av den, består av diamant. Diamant är som bekant inget annat än kol som pressats ihop under starkt tryck. Det betyder inte att planeten gnistrar som en ädelsten där ute. Diamanter måste som bekant slipas för att se ut som ädelstenar, och planeten är väl närmast att likna vid en gigantisk obearbetad rådiamant. Men forskarna är ändå upphetsade eftersom fenomenet troligen inte är vanligt i universum. – Pulsarer med planeter är sällsynta. Det betyder antagligen att den här typen av "exotiska" planeter är undantag snarare än regel, och kräver speciella omständigheter för att uppstå, säger en av forskarna, Benjamin Stappers vid University of Manchester i England. Hur mycket skulle planeten vara värd om den kunde släppas på marknaden? Svar: troligen ingenting, eftersom diamanter skulle bli värdelösa om de vore lika vanliga som grässtrån. Gruvbolagen är nog glada att den märkliga planeten befinner sig på det avstånd den gör.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Johansson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro