ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planets vinge lossnade

Josefin Svenberg · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012
Planets vinge lossnade

Planets vinge lossnade


Dödsolycka. Två män omkom när ett ultralätt flygplan störtade nära flygplatsen i Arvika i går. En vinge på planet ska ha lossnat och orsakat att planet kraschade rakt ner i en bäck.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var vid 13-tiden i går som personal på Westlanda flygplats i Arvika slog larm om olyckan som de bevittnat intill landningsbanan. Ett ultralätt privatplan var på väg att landa när ena vingen plötsligt lossnade, varpå planet störtade rakt nedåt och hamnade i en bäck.

– Räddningsarbetet försvårades eftersom bäcken är ovanligt vattenfylld. Den är snarare en älv nu, och strömmen är stark, säger Jonny Hjalmarsson på räddningstjänsten i Arvika till Metro.

De två män i 55–60-årsåldern som befann sig i flygplanet omkom i kraschen. Den ene hittades i planet, medan den andre hade slungats ut och flutit med den starka strömmen i vattendraget.

Enligt TT har Statens haverikommission blivit informerad, men det är inte givet att kommissionen tar upp olyckor med ultralätta plan. Även Motorflygförbundet ska informeras och göra en utredning.

Westlanda flygplats i Arvika har inte någon reguljär flygtrafik.

– Luften där är inte kontrollerad av någon flygtrafikledning. Man kan flyga utan att lämna en färdplan eller något meddelande, säger Lars-Olof Jöckert, räddningsledare på flygräddningscentralen, till TT.

Två döda i flygkrasch – Så ska olyckan ha gått till

Flög från sydväst

Strax före klockan 13 i går kom planet med två män ombord in från sydväst mot Westlanda flygplats i Arvika. Planet var på väg in mot landnings-banan och flygplats-personal såg hela händelseförloppet.

Kraschade i vattnet

Enligt vittnen lossnade plötsligt ena vingen och planet störtade rakt ner i en bäck cirka hundra meter sydväst om landningsbanan. När räddningstjänsten kom till platsen låg planet upp och ner i vattnet.

Flöt med strömmen

Den ene mannen hittades avliden i det kraschade planet. Efter en stunds sökarbete påträffades den andre mannen, även han avliden, cirka 200 meter längre ner längs den översvämmade bäcken.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro