ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Planka.nu: Jättebra att polisen tjuvåker tunnelbana gratis

Aron Andersson · 19 Nov 2014
Uppdaterad 19 Nov 2014

Foto:  Agnes Stuber


klar

Artikellänk är kopierad

Alla är inte kritiska mot poliser som åker gratis i kollektivtrafiken på ledig tid. Intresseorganisationen Planka.nu applåderar tilltaget.

”Det är inte ovanligt att polisen fuskar och stjäl”

”De väl för fan inte ok?! Dom får betala för sig precis som alla andra!”

”Utnyttjar brickan ännu en gång. Smuts.”

Det är några av reaktionerna på nyheten att poliser använder sina tjänstekort för att åka gratis på fritiden. Men alla är inte lika kritiska.

– Vi tycker det är jättebra, säger Christian Tengblad från Planka.nu till Metro.

På onsdagen avslöjade Aftonbladet att flera poliser i Stockholm utnyttjar sina tjänstekort på fritiden. Korten gör att de åker gratis med kollektivtrafiken, men det är bara tillåtet under arbetstid. Trots det är det flera poliser som använder korten på väg hem från jobbet.

Intresseorganisationen Planka.nu, som verkar för en avgiftsfri kollektivtrafik, är glada över nyheten.

– Vi tycker det är jättebra. Polisen är en typisk medelinkomstgrupp som skulle tjäna på en avgiftsfri kollektivtrafik. Så vi ser det som en positiv grej att man har försökt införa det lite på egen hand, säger Christian Tengblad.

Enligt Aftonbladets beräkningar kan polisernas resor motsvara miljonbelopp som Storstockholms lokaltrafik, SL, går miste om. Om bara hälften av poliserna i Stockholms län gör på samma sätt så är siffran 23,7 miljoner kronor om året.

Genom att besöka en tunnelbanestation i närheten av det stora polishuset på Kungsholmen i Stockholm avslöjar tidningen ett 50-tal poliser som åker gratis inom loppet av 40 minuter.

– De flesta av oss kan inte åka med tjänstelegitimation så därför vill vi helst se att vi avgiftsbefriar kollektivtrafiken för alla, säger Christian Tengblad på Planka.nu.

Är polisens beteende att jämställa med plankning?

– Det väl just den här grejen med att ha giltigt färdbevis, polisen har ett kryphål som kanske inte andra har. Men vi tycker att intentionen är densamma. Det är väldigt dyrt att resa till och från jobbet. Vi känner igen oss i den här situationen och förstår hur poliserna tänker.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro