ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plåster avslöjar om du kör bil påverkad

TT · 5 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alkoholtest i trafiken kan i framtiden kompletteras med ett plåstertest som avslöjar bilförare påverkade av narkotika. Polisen vill ha det och Björn Fries, narkotikapolitisk samordnare, stöder idén.

Tekniken för att enkelt snabbtesta om en person är påverkad av droger finns redan. Den prövas både utomlands och inom den svenska kriminalvården. Genom att man drar ett plåster på armen kan svetten testas för flera olika sorters narkotikaklassade droger. Analysen tar 60 sekunder att genomföra. Polisen vill nu få möjlighet att använda samma teknik för att komma åt de tusentals drogpåverkade bilförare som tros köra runt i landet varje dag. -Vi har en lagstiftning i dag som inte tar hänsyn till de nya mätmetoder som kommit ut på marknaden, säger Ulf Malmqvist, polisinspektör vid Stockholmspolisens utvecklingssektion.

Vid misstanke om att någon är narkotikapåverkad existerar i dagsläget bara ett instrument: urinprovet. Och för att utkräva urinprov krävs skälig misstanke om brott. -Problemet är att man inte kan ta det ute på vägen, eller på en offentlig plats. Jag måste frihetsberöva personen, åka in till polisstationen och ta det här provet, och vi måste vänta på provresultatet, tillägger han. Enligt Malmqvist kör minst 10 000 drogpåverkade förare runt i Stockholmstrafiken utan att bli upptäckta. Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare, stöder polisens krav. Han ser plåstertestet som en teknik som på sikt borde kunna användas i samma utsträckning som utandningsproven i polisens jakt på rattfyllon. Den är enligt Fries inte lika integritetskränkande som urin- eller blodprov och borde inte ha större felmarginaler än dagens utandningsprover, som också måste bekräftas med urinprov om de ger positivt utslag. Han framhåller att kvaliteten på testerna först måste säkras, men att det därefter krävs lagändringar som gör det möjligt för polisen att genomföra ett plåstertest slumpmässigt, utan skälig misstanke om brott. -Det är brådskande. Det borde finnas i morgon. Men nu gör det inte det eftersom det krävs lagändringar. Han tror inte höstens regeringsskifte inneburit några hinder för att få till de lagändringar som krävs.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro