ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plastikkirurg förlorar läkarleg efter skräckoperationer

Evelina Olsson · 17 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014

Ögonbrynslyftet förvandlade ögonbrynen till hårlösa ärr, det ena förstorade bröstet trillade ner” och läppförstoringen ledde till en ”abnorm svullnad”.

klar

Artikellänk är kopierad

BIlden har ingenting med artikeln att göra.
BIlden har ingenting med artikeln att göra.Foto: TT

Nu har Inspektionen för vård och omsorg beslutat om att dra in den Malmöbaserade plastikkirurgens läkarlegitimation.

”NN utgör således en sådan risk för patientsäkerheten i sin nuvarande yrkesutövning, eftersom hans arbete i flera fall visat sig vara oförenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet, att hans legitimation ska återkallas fram till dess frågan om återkallelse har prövats slutgiltigt”, skriver nämnden i sitt beslut. Mannen har sedan tidigare förbjudits att arbeta som läkare inom någon specialitet i Danmark. Han har varit verksam i Malmö sedan 1980-talet och erbjuder allt från ansiktslyft till penisförstoringar i sin klinik. Vid IVO:s granskning av mannens arbete framkom det att han i regel inte tog några prover på sina patienter inför ingreppen. ”Han menar att de patienter som själva kan ta sig till kliniken är friska”, skriver IVO i sin inspektionsrapport. Plastikirurgen registrerade inte heller systematiskt komplikationer, infektioner och misslyckade resultat för uppföljning. IVO har totalt granskat 12 patientjournaler och riktar skarp kritik mot flera operationer som man bedömer som undermåliga. Det rör sig bland annat om en bröstförstoring där en kvinna fick väldigt stora inlägg utan att samtidigt få ett bröstlyft, vilket IVO anser vara rent felaktigt och inte i linje med beprövad erfarenhet. IVO pekar också på att mannen marknadsfört sin verksamhet på ett sätt som står i direkt konflikt med de etiska regler som antagits av Läkarförbundet och Svensk plastikkirurgisk förening, vilka mannen refererar till på sin hemsida. Metro har sökt plastikkirurgen för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro