ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Plastikkirurg skrev ut hillbilly heroin” – riskerar 3 års fängelse

Karl Enn Henricsson · 19 Feb 2019
Uppdaterad 20 Feb 2019
Plastikkirurgen misstänks ha skrivit ut preparat svart, och riskerar nu tre års fängelse.

Plastikkirurgen misstänks ha skrivit ut preparat svart, och riskerar nu tre års fängelse. Foto: Janerik Henriksson/TT


Under en längre period misstänks en plastikkirurg ha skrivit ut preparat svart till en rad personer som satt fast i narkotikaberoende. Läkaren står åtalad för grovt narkotikabrott, och riskerar tre års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det handlar helt enkelt om en plastikkirurg som varit verksam i Sverige men som är boende i Italien. Åtalet gäller att han mot betalning, utan medicinsk grund, förskrivit narkotika av olika sorter till olika personer, säger åklagare Lucas Eriksson.

Från slutet av juli 2017 till början av november förra året ska läkaren ha skrivit ut drygt 6 500 tabletter, bland annat ett starkt smärtstillande läkemedel.

– Oxikodon är tyngre narkotika vars slangnamn är ”hillbilly heroin”, säger Lucas Ericsson.

Åklagaren: Särskild farlig art

Minst 13 personer fick tabletter utskrivna, och vissa betalade drygt 100 000 kronor. Det handlar om pengar som mestadels fördes över till läkaren via swish, enligt åtalet.

Misstankar mot läkaren uppkom dels genom en anmälan från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och att en anhörig till en av personerna som fått tabletter utskrivna reagerade.

Läkaren greps och har suttit häktad sedan slutet av november. Han åtalades nyligen för grovt narkotikabrott, och i åtalet pekar åklagaren på att brottsligheten varit av ”särskild farlig art” då mannen ”missbrukat sin ställning som läkare till att för egen vinning utnyttja personers narkotikaberoende…”.

Riskerar tre års fängelse

Rättegången har inletts, och om eventuellt straff säger åklagaren:

– Min bedömning är att det här överstiger gränsen för grovt narkotikabrott där minimistraffet är två års fängelse. Det här ligger snarare kring tre års fängelse.

Vilken är statusen rörande hans läkarlegitimation?

– Han har haft tillstånd att arbeta som läkare i Sverige, och även varit registrerad så han kunnat förskriva medicin genom gängse kanaler, säger Lucas Eriksson.

Har han kvar läkarlegitimationen?

– Mig veterligen har den inte dragits in än. Jag gissar att man avvaktar utgången av det här målet.

Har han varit verksam vid någon vårdcentral eller något sjukhus?

– Nej, som jag uppfattat det är det en plastikkirurg i grund och botten. Han har varit verksam vid någon sådan klinik, och sen har han på senaste tiden kört eget så att säga.

Metro har sökt läkarens advokat. Enligt åtalet nekar läkaren till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro