ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Plastlarmet: Människan får i sig ett kreditkort i veckan

Anton Gustafsson · 12 Jun 2019
Uppdaterad 12 Jun 2019
Totalt äter människan fem gram mikroplast i veckan. Vikten motsvarar ungefär ett kreditkort.

Totalt äter människan fem gram mikroplast i veckan. Vikten motsvarar ungefär ett kreditkort. Foto: TT


Många är oroliga över spridningen av mikroplaster i naturen och våra hav. Nu visar forskning att mikroplasterna även finns i den mat och dryck vi konsumerar varje dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Plasten kommer främst från vattnet i flaskvatten. Men de osynliga plastbitarna finns även i skaldjur, öl och salt, enligt forskare från Australien. I genomsnitt får vi i oss fem gram mikroplaster per person och vecka, vilket motsvarar vikten av ett kreditkort. Under ett helt år blir det ungefär ett kvarts kilo mikroplast i våra kroppar, det rapporterar TT.

– Plasterna förorenar inte bara våra hav och vattenvägar och dödar marint liv, de finns i alla oss, säger Marco Lambertini, generaldirektör för Världsnaturfonden till TT.

En tredjedel av plasten hamnar i naturen

Forskarna vet ännu inte om mikroplaster påverkar vår hälsa. Men med hjälp av den nya studien hoppas forskarna att så småningom kommer kunna hitta eventuella risker med plasten.

De två senaste åren har lika mycket plast producerats som tidigare i världshistorien totalt. En tredjedel av plasten som produceras varje år slutar i naturen där den sprids på land, i floder och hav.

pil
Fakta: Mikroplaster

Totalt produceras omkring 300 miljoner ton plast per år. Beräkningar har gjorts på att en tredjedel hamnar i naturen.

Omkring 70 procent av allt skräp i haven är plast. Det är en stor variation i hur plasten ser ut. Föremål som är mindre än 5 millimeter brukar kallas mikroplaster, som antingen kan bildas genom att större plastbitar bryts ned, eller att produkter redan innehåller mikroplaster, som exempelvis vissa krämer och liknande.

En brittisk studie visar att en enskild plastpåse kan brytas ned av en typ av märlkräfta till 1,75 miljoner mikroplastpartiklar.

Källa: Brittiska regeringens forskningskontor, University of Plymouth, AFP och TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro