ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Platsbrist på Göteborgs häkten

Daniel Olsson · 26 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Platsbristen på Göteborgs häkten börjar bli allt mer påtaglig.

Platsbristen på Göteborgs häkten börjar bli allt mer påtaglig. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

PLATSBRIST Platsbristen på häktet i Göteborg blir allt mer akut. Fler personer häktas och de som sitter häktade gör det en längre tid. - Det har varit en konstant ökad beläggning de senaste tio åren, säger Johan Garå, säkerhetschef på häktet i Göteborg med plats för 204 personer.

Under hösten hade han behövt ytterligare hundra platser - varje månad. Häktade har istället flyttats till häkten i Skåne och Stockholm, men där har det också blivit fullt under hösten. Under de senaste tio åren har beläggningen på landets häkten ökat med 61 procent. Det beror inte bara på att fler häktas. De som häktas får också sitta av en längre tid på häkte innan deras sak avgörs i domstol.

De som suttit längst på häktet i Göteborg är fem män som häktades den 23 januari. - Tendensen är att vi går mot mycket längre handläggningstider, säger Johan Garå.

Kriminalvården saknar statistik om häktningstidernas längd, men häktescheferna i Göteborg och Malmö instämmer i känslan att de har blivit längre. - Det är en känsla som vi alla har, säger chefen för häktet i Göteborg, Christer Kroon.

Sven Martinger, rådman vid Göteborgs tingsrätt tror att de många större och komplicerade målen med förgreningar till utlandet kan ligga bakom de längre häktningstiderna. Att få hjälp av polismyndigheter i utlandet som ofta sker i grova narkotikamål tar ofta lång tid. - Längre häktningstider är enbart negativt. Häktning ska användas restriktivt för att säkerställa en kommande dom, säger Sven Martinger.

Den häktade ska vara misstänkt för ett grovt brott, men ska betraktas som oskyldig inom Kriminalvården till dess dom fallit. Förra året fick 927 personer skadestånd från staten sedan de frihetsberövats på felaktiga grunder. De flesta var häktade personer som senare friades i domstol eller vars mål lades ned av åklagare.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro