ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Platser som kan förstöras av klimatförändringar – så ska de räddas

Metro.se · 17 Sep 2019
Uppdaterad 17 Sep 2019

Foto: TT


Utanför Australien dör korallreven, vid polerna smälter isarna allt snabbare och Venedig riskerar att förstöras av översvämningar. Här är fem platser som påverkas av klimatförändringarna och lösningarna på hur de kan räddas.

klar

Artikellänk är kopierad

Stora barriärrevet, Australien

Döda koraller i Stora barriärrevet.
Döda koraller i Stora barriärrevet.Foto: TT

Vad händer?

Världens största system av korallrev försvinner snabbt. 30 procent av Stora barriärrevet i Australien försvann vid en värmebölja under sommaren 2016. Samtidigt innebär stigande vattentemperaturer att korallerna bleknar och dör.

Studier har även visat på att höjda vattennivåer, orsakade av klimatförändringarna, utrotat däggdjuret Melomys rubicola, om levde på en ö i området, från vår planet för gott.

Vad görs?

Föroreningar och försämrad vattenkvalitet är bland de större hoten mot Stora barriärrevet. Det har tagits åtgärder för att förbättra vattenkvalitén men enligt forskare krävs det fler åtgärder.

– Att reducera föroreningarna kan ha en positiv effekt på flera olika koraller och det behöver göras. Men för de stora delarna av barriärrevet handlar det om att vi måste reducera koldioxidutsläppen för att hejda uppvärmningen. Görs inte det kommer de mest ikoniska delarna av revet snabbt att bli oigenkännliga, säger professor Nick Graham från Lancaster university, i Science Daily.

Venedig, Italien

Venedig drabbades av en ordentlig översvämning 2018.
Venedig drabbades av en ordentlig översvämning 2018.Foto: TT

Vad händer?

Den flytande staden som är känd för sina kanaler och broar drabbas allt hårdare av översvämningar. Staden har utsatta för högre tidvatten till följd av klimatförändringar och det stora torget Markusplatsen täcks ofta av vatten.

Vad görs?

Redan 2004 påbörjades det omstridda ”Moses-projektet”. Tanken är att det ska byggas en vall på havets botten, som ska kunna höjas vid högt vatten för att separera Venedig från havet. Men projektet har försenats flera gånger om och kantats av korruption.

Grönland och Antarktis

Isarna på Grönland smälter snabbare än vad man tidigare trott.
Isarna på Grönland smälter snabbare än vad man tidigare trott.Foto: TT

Vad händer?

Isarna smälter allt snabbare på och Antarktis och Grönland, som enligt World Climate Research Programme står för nästan 22 procent av den globala havsnivåökningen.

Isarna smälter till följd av den globala temperaturökningen, enligt en studie som presenterats i tidskriften Nature. Att de smälter snabbare än vad som tidigare trotts kan leda till extremare väder och instabilare klimat.

Vad görs?

En forskargrupp har föreslagit en rad olika lösningar som ska stoppa isarna från att smälta. Det handlar både om pumpstationer, som ska avlägsna vattenskiktet under glaciären, till undervattensfördämningar som ska se till att varma havsströmmar inte kommer i kontakt med ishyllorna.

Projekten kommer bli dyra men görs inget nu kommer konsekvenserna leda till ännu större kostnader, enligt forskarna.

Döda havet, Mellanöstern

Döda havet blir allt mindre.
Döda havet blir allt mindre.Foto: TT

Vad händer?

Enligt Israels miljödepartement sjunker vattenytan i Döda havet med drygt en meter varje år. På grund av den skiftande topografin betyder det att upp till 30 meter om året torrläggs på vissa ställen. Miljödepartementet uppger att de tror att sjön kommer fortsätta att bli mindre tills bara två tredjedelar av dess nuvarande storlek återstår.

Vad görs?

Ett projekt som går ut på att vatten ska pumpas från Röda havet till Döda havet genom en eller flera vattenledningar planeras. På så sätt ska vattenbristen lösas.

Men flera miljögrupper har kritiserat kanalprojektet och enligt kritiska forskaren skulle projektet kunna leda till en reaktion som skapar alger. De skulle sedan kunna göra sjön röd eller vit.

Kalifornien, USA

Skogsbränderna blir fler och större i Kalifornien.
Skogsbränderna blir fler och större i Kalifornien.

Vad händer?

Sedan 80-talet har skogsbränderna i Kalifornien blir allt större och förödelsen allt värre. 15 av de 20 största bränder i delstatens historia har inträffat de senaste 18 åren. Om ingenting görs beräknas ytan som härjas av elden att ha ökat med 77 procent till år 2100.

Vad görs?

Klimatförändringar tros ha förlängt brandsäsongen i Kalifornien eftersom att de gjort klimatet varmare. För att förhindra att brändernas skadegörelse blir ännu större har delstaten tagit en rad beslut. Bland annat ska husen i framtiden inte byggas av trä utan av mer brandtåliga material och delstaten har som mål att all energi år 2045 ska komma från koldioxidfria källor.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro