ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plattan – här blandas tunga narkomaner och ungdomar

Tomas Lundin · 26 Feb 2014
Uppdaterad 27 Feb 2014

Ungdomarna på plattan, de småkriminella gängen och de tunga missbrukarna står var för sig på plattan. Men de är långt ifrån isolerade och knarket hittar lätt vägar mellan klickarna.

klar

Artikellänk är kopierad

”Vi har ingen kontakt med dem där nere” 
  Julia och Caroline, 16, hänger ofta vid Plattan. – Vi känner inte någon som har trillat dit bara för att vi hänger i närheten av knarkhandlare.
”Vi har ingen kontakt med dem där nere” Julia och Caroline, 16, hänger ofta vid Plattan. – Vi känner inte någon som har trillat dit bara för att vi hänger i närheten av knarkhandlare.Foto: Gustav Hugosson

– Man kan bli förvånad ibland för de har mer kontakt med varandra än vad man tror, enligt Caroline Persson, spanare på ungdomsroteln.

Uppe vid glasburen samlas många av de ungdomar som kan kallas för alternativa. De har ofta problem hemma och är i kontakt med socialtjänsten. På plattan hittar de en gemenskap som inte utesluter någon, men den öppenheten innebär också att personer som missbrukar eller säljer knark har en väg in. 

– Jag ser en fara i det, de kallar varandra för smeknamn men egentligen vet de inte någonting om varandra, säger Caroline Persson. 

Även om ungdomar själva inte tar droger är det ett ständigt inslag i miljön runt plattan. 

– Man kanske säger nej de första gångerna men det finns alltid runt hörnet. De vet väldigt mycket mer om droger än en ungdom som man träffar någon annanstans i City. 

►Här är heroinets väg in till Sverige

Spanaren beskriver hur de lite tuffare gängen som kan hålla på med smårån och ofta bär kniv eller knogjärn samlas i biljetthallen nedanför glasburen. Från utgången till torget bort till Burger King står de tunga missbrukarna. Trots de till synes tydliga reviren smälter de olika världarna samman dagligen.

– Det brukar finnas någon som har kontakter i alla de här grupperna som springer emellan dem, men man ser inte att de står och hänger med varandra öppet.

►Heroinet flödar in på Stockholms central

Hon känner till flera exempel på ungdomar som har börjat umgås med äldre missbrukare vid plattan och sedan åkt dit själv.

– Ofta byts uppmärksamheten mot krav på att ungdomarna ska börja bruka och sälja. De är en tacksam målgrupp som lätt kan bli utnyttjade.

Marie Ljungberg Schött (M), landstingspolitiker och ledamot i socialnämnden i Stockholm, ser allvarligt på den accelererande utbredningen av heroin och andra tyngre droger i Stockholm.

– Olika typer av narkotika breder ut sig i Europa och det är klart att vi är otroligt bekymrade över det här, säger hon.

Enligt Marie Ljungberg Schött, som även är representant för European Cities Against Drugs, ECAD, har bland annat legaliseringsdebatten för cannabis banat vägen.

– Den restriktiva politik vi har fört i Sverige har ju gjort att vi ligger rätt bra till i Sverige och Norge jämfört med resten av Europa. Men det hindrar ju inte att vi är oerhört bekymrade när det gäller den legaliseringsvåg av cannabisprodukter som skett i Europa. Droger har blivit mer lättanvända och det vill vi naturligtvis möta, säger hon.

”Vi har ingen kontakt med gubbarna där nere”

Julia och Caroline står och hänger uppe i glasburen vid Sergels Torg. Det är där de brukar träffas. Femtio meter nedanför dem pågår narkotikahandeln med framför allt heroin. Stockholms tyngsta drogmissbrukare köper och säljer framför ögonen på sportlovslediga ungdomar och cityanställda på väg hem efter jobbet.

– Våra föräldrar vet att vi brukar hänga här. De tycker inte om det. Men det är långt mellan oss och knarkarna nere på plattan, säger Julia.

Precis som kompisen Julia är hon 16 år. Båda två har sportlov och har stämt träff vid den inglasade rulltrappan ovanför Plattan. Det är här ungdomar från förorterna brukar träffas.

– Ingen här tar droger och vi känner inte någon som har trillat dit bara för att vi hänger i närheten av knarkhandlare. Vi har ingen kontakt med gubbarna därnere, säger Julia och pekar mot Plattan.

►Polisen larmar om heroinepidemi

Hon för medhåll av trygghetsorganisationen Safe som har fyra personer på plats den här småkalla februarikvällen. Missbrukarna på plattan är äldre, medelålders narkomaner som inte har så många andra platser att träffas på eller är på desperat jakt efter nästa dos. Unga missbrukare finns på andra platser, ofta kring torgen ute i förorterna.

– En gång kom det fram en läskig gubbe och frågade på engelska om jag ville ha något. Det är enda gången någon har försökt sälja till oss. Vi pratar inte med gubbarna nere på plattan, säger Julia.

Julia och Caroline heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro