ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plocka rätt blomma med mobilens hjälp

Aron Andersson · 8 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
De tre före detta Ericssoningenjörerna som har skapat Digiflora: Jan-Olof Nordenstam, Ulf Larsson och Ingmar Tönnby.

De tre före detta Ericssoningenjörerna som har skapat Digiflora: Jan-Olof Nordenstam, Ulf Larsson och Ingmar Tönnby. Foto: Ingmar Tönnby


klar

Artikellänk är kopierad

Osäker på vilka blommor som redan slagit ut på ängen? Tre före detta Ericssoningenjörer har gjort en digital flora som lotsar dig genom växtriket via mobilen.– Jag har en uppfattning om att svenskar är väldigt växtintresserade, säger Jan-Olof Nordenstam som är en av de tre upphovsmännen bakom tjänsten Digiflora.Den är tänkt att hjälpa den som inte är så bevandrad i växtriket eller som vill ha hjälp att identifiera en anonym blomma. På hemsidan matar du in valfria uppgifter om en växt som du stött på i naturen, till exempel höjd, färg och var du hittade den. Tjänsten skapar då en lista med bilder på olika tänkbara blommor.– Det är tänkt i första hand för botaniskt intresserade amatörer. Utbildade botaniker har ofta sin sökmotor i huvudet, men får gärna också använda sidan, säger Jan-Olof Nordenstam.Sidan innehåller över 2 000 vilda blommor och använder information och bilder från olika databaser och ­floror. Det går också bra att surfa in på sidan via mobilen och för telefoner som inte fungerar med sidan är de tre upphovsmännen snabba att skapa stöd.De är alla pensionärer och före detta ingenjörer på Ericsson som nu fyller sin fritid med projekt som detta, som pågått på halvfart sedan 2005.– Det var min idé att skapa en idégrupp. Sedan kom Ingmar Tönnby i gruppen, han är en duktig ­amatör­botaniker.Hittills uppskattar Jan-Olof Nordenstam att upp till 7 000 personer har använt sidan, men Digiflora är inget han ser att de kommer att tjäna pengar på. I stället vill han utveckla nya idéer.– Jag vill gärna starta nya projekt, men samtidigt vill vi följa upp detta ­åtmin­stone några år framöver. Vi får se det som reklam för gruppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro