ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Plugga i höst? Det finns fortfarande yh-utbildningar att söka

Anna Åslund · 2 Jul 2018
Uppdaterad 2 Jul 2018
Martina Lindgren är marknadschef på Nackademin.

Martina Lindgren är marknadschef på Nackademin. Foto: Nackademin/Shutterstock


Om du är sugen på att plugga till hösten är det ännu inte försent att söka en utbildning. På Sveriges yrkeshögskolor finns det närmare 300 utbildningar där det fortfarande finns restplatser kvar att söka. Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin, delar med sig av sina bästa tips för hur du sista minuten-söker.

klar

Artikellänk är kopierad

Leta dig fram i utbildningsdjungeln

Spelprogrammerare, elektronikingenjör, digital kommunikatör, frontend-utvecklare och hovslagare är bara några av de utbildningar på Sveriges yrkeshögskolor som fortfarande tar emot ansökningar till hösten. På www.yrkeshogskolan.se kan du hitta alla utbildningar som fortfarande går att söka. Du kan även höra av dig direkt till en yrkeshögskola om du är särskilt intresserad av en utbildning.

Ta reda på när du måste söka

Vissa utbildningar går att söka även när höstterminen har börjat. Enligt Martina Lindgren kan det i vissa fall vara så att du gör en intresseanmälan till en utbildning på morgonen, gör en ansökan på eftermiddagen och i stort sett börjar på utbildningen redan följande dag.

Kolla upp hur du söker

Hur du ansöker skiljer sig mellan olika utbildningar och skolor. När du söker en IT-utbildning är det vanligt att du får göra ett logiktest eller matematiktest. Vid antagningen för säljutbildningar kan du få göra en intervju och visa mer av vem du är som person, när du söker en mer kreativ utbildning kan du få skicka in arbetsprover eller en portfolio.

Gör dig väl förberedd

Ta reda på vad det innebär att jobba i branschen och vilka möjligheter det finns. Läs jobbannonser för att få ett grepp om vad arbetsmarknaden vill ha. Det här gör dig mer förberedd inför exempelvis en ansökningsintervju eftersom det märks om du är påläst. Samtidigt kan du också skapa dig en bild av om yrkesrollen passar dig.

Tänk förbi utbildningen

Varje yh-utbildning har en ledningsgrupp som ansvarar för exempelvis innehåll, kursplaner och studieresultat. I ledningsgruppen sitter företag inom samma bransch som utbildningen och de rekryterar även många av studenterna efter examen. Ta reda på vilka företag som sitter i ledningsgruppen eftersom det kan ge dig en bra bild av var du kan hamna efter utbildningen, du kan till exempel redan innan sikta in dig på var du vill göra praktik.

pil
Om experten

Namn: Martina Lindgren.

Gör: Marknadschef på Nackademin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro