ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plugga klart eller börja jobba?

Ylva Rehnberg · 14 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Av alla som började på ett program läsåret 1999/2000 hade 57 procent tagit ut en examen sju år senare. Leif Landén, har fått jobb på företaget Data Ductus, innan han gått ut skolan.

Av alla som började på ett program läsåret 1999/2000 hade 57 procent tagit ut en examen sju år senare. Leif Landén, har fått jobb på företaget Data Ductus, innan han gått ut skolan. Foto: Patrick Degerman


Leif Landén stannade kvar efter exjobbet

klar

Artikellänk är kopierad

Redan när Leif Landén började med examensarbetet visste han att chanserna till fortsatt anställning var goda. Han fortsätter att plugga på fritiden för att nå sin examen.När det var dags att göra examensarbete, så kallat exjobb, på programvaruteknikprogrammet på Mittuniversitetet valde Leif att göra det hos Data Ductus i Skellefteå, eftersom hans flickvän bor där.  – Jag hade två kompisar som gjort samma resa, så jag såg stora möjligheter till att få anställning efter exjobbet, säger han.Och fick rätt, dagen efter han redovisat exjobbet muntligt började han en projektanställning, som efter fem månader blev ett fast jobb.– De hade hela tiden behov av folk och de visste vem jag var, säger Leif och berättar att det är ganska många på företaget som är i samma situation.Trots att Leifs arbetsgivare alltså inte lägger så stor vikt vid examen är han själv inställd på att avsluta sin utbildning.– Det har aldrig varit några tvivel om det. Jag pluggar på kvällar och helger för att ta de sista poängen och målet är att bli klar innan mars-april. Det ser alltid bättre ut i pappren att ha avslutat saker, inte bara påbörjat.Han har däremot inte hört sig för med sin arbetsgivare om han skulle kunna studera på arbetstid.– Motivationen för att ta examen är mer vad jag ska göra när jag inte jobbar här längre, det kan jag ta på egen tid. Det är inga problem att läsa i 25 eller 50 procents takt på distans vid sidan av ett heltidsjobb.

Hur får jag ett jobb innan jag är klar?

 Kolla lägetFråga arbetsgivaren hur de ser på din ofullständiga examen. Kan de tänka sig att låta dig studera på arbetstid för att du ska bli klar längre fram? Prata också med din institution om hur du kan ta de återstående poängen på lättaste sätt. Ibland görs utbildningar om, vilket gör att det kan bli väldigt få tillfällen att göra omtentor på vissa kurser.Plus och minusFördelar med att börja jobba redan innan du har en examen:- Du har ett jobb.- Du får arbetslivserfarenhet som väger tungt när du söker andra jobb.Nackdelar med att börja jobba innan du har en examen:- Vid personalnedskärningar har du ett sämre utgångsläge.- Du kan få lägre lön än du hade fått med examen.- Andra arbetsgivare kan tro att du är en person som inte slutför saker.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro