ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plugga – så funkar det!

Kalle Wiklund · 6 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Här är SyoGuidens stora guide till studier i Sverige. Läs om hur det är att plugga på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola och universitet.

Komvux – en andra chans

Hoppade du av skolan? Valde du ”fel” program till gymnasiet? För låga betyg för att komma in på utbildningen du vill söka? På komvux får du en andra chans.

Utbildningen motsvarar den som ges i grundskolan och på gymnasiet, men innehållet och studieupplägget är anpassat för vuxna. På komvux är studierna mer koncentrerade och antalet undervisningstimmar färre än i vanliga skolan. Därför får du arbeta mer självständigt och ta mer ansvar för dina studier på komvux.Att studera på komvux kostar ingenting, men kurslitteratur och annat studiematerial får du stå för själv. Du som har fyllt 20 år och studerar på minst halvtid har rätt till studiemedel.Läs mer om grundläggande och gymnasial vuxenutbildning här.• Vem får plugga på komvux? Den grundläggande vuxenutbildningen på komvux är öppen för alla som har fyllt 20 år och som inte har kunskaper motsvarande dem man får i grundskolan. Alla som är i behov av utbildning är garanterade plats. 

Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för alla som behöver komplettera sin utbildning på gymnasienivå. Till exempel om du saknar eller har en ofullständig gymnasieutbildning, eller behöver komplettera den gymnasieutbildning du har för att få behörighet till högskolan. Den gymnasiala vuxenutbildningen har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan, och ger samma kompetens.Läs mer om behörighet till komvux här.• Så här söker du! För att få reda på vilka kurser som finns och när du kan börja kontaktar du komvux i din kommun. Gå in på kommunens webbplats och klicka dig vidare till "Komvux" eller "Kommunal vuxenutbildning". (Brukar ligga under en avdelning som heter "Utbildning" eller liknande.) Där hittar du information och telefonnummer till studievägledare som du kan ta kontakt med för att diskutera ditt val av kurser, och göra en individuell studieplan. En sökmotor med länkar till alla kommuner i Sverige hittar du här.Sista ansökningsdag varierar mellan olika kommuner och även mellan olika kurser. Vissa komvux har löpande antagning vilket innebär att de tar emot ansökningar när som helst under år.

Läs mer om studier på komvux på Syoguiden.com.

Prova något annorlunda – gå en folkhögskolekurs

Folkhögskolan är en unik utbildningsform som bara finns i Norden. Den styrs inte av någon allmän läroplan utan varje skola bestämmer själv vilka utbildningar man ska erbjuda och hur de ska se ut. Därför kan olika folkhögskolor ha helt olika profiler och inriktningar.• Okej, hur funkar folkhögskolan? Folkhögskolor runt om i landet har ett stort utbud av kurser. Vad sägs till exempel om rockmusikerlinje på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm, snowboardlinje på Storumans folkhögskola i Fjällen, textillinje på Mora folkhögskola i Dalarna eller journalistlinje på Skurups folkhögskola i Skåne? 

Idag finns 148 folkhögskolor spridda över hela landet. De flesta ligger på mindre orter eller ute på landet,men på senare år har det startat allt fler folkhögskolor i storstäderna också. På folkhögskolan finns allt från korta kurser på bara några dagar till långa kurser som omfattar flera års studier. Bland de längre utbildningarna finns det dels det som heter Allmän kurs och dels olika särskilda kurser. Här kan du läsa mer om vilka utbildningar som finns.

• Vem får plugga på folkhögskola? Folkhögskolornas utbildningar riktar sig till vuxna i alla åldrar och i många fall ges företräde till personer som bara har kortare utbildning sedan tidigare. • Så här söker du! På sajten folkhogskola.nu hittar du alla kurser och utbildningar som finns på folkhögskolor runt om i landet.

Antagningen till folkhögskoleutbildningar skiljer sig från hur antagningen ser ut inom många andra utbildningar. Höga betyg är till exempel inte avgörande för om du ska bli antagen till en kurs på folkhögskolan. Läs mer om antagningen här.De vanligaste underlagen för att bedöma sökande är ett flera av följande:• Personligt brev• Intervju• Inträdesprov• Arbetsprover• Arbetsliverfarenhet

Läs mer om studier på folkhögskola på syoguiden.com

Yrkeshögskolan – så skaffar du ett riktigt jobb

Badmästare, behandlningspedagog eller grafiskt formgivare? Allt detta och mycket mer kan du bli genom att gå en Yrkeshögskoleutbildning(Yh) eller en Kvalificerad yrkesutbildning(KY)!

• Okej, hur funkar KY och Yrkeshögskolan?
 Yrkeshögskoleutbildning, Yh, är en ny utbildningsform. Yh-utbildningar kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats. De erbjuds inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft.

Innehållet i utbildningarna bygger på kunskap som uppkommit vid produktionen av varor och tjänster, och de syftar till att leda till jobb direkt efter examen. Utbildningarnas längd varierar från ett till två år.

Undervisningen är gratis, men du måste själv betala kurslitteratur och annat studiematerial. Alla Yh-utbildningar berättigar till studiemedel.

KY är en förkortning som står för Kvalificerad Yrkesutbildning. Alla KY-utbildningar är yrkesinriktade och ska svara mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden. För att utbildningarna ska uppfylla kraven som finns i arbetslivet drivs alla utbildningar i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare. En stor del av själva utbildningstiden är också förlagd ute på en arbetsplats.

Utbildningarnas längd varierar från sex månader upp till tre år. De allra flesta är dock två år långa. Undervisningen är gratis, men du måste själv betala kurslitteratur och annat studiematerial.

En Kvalificerad Yrkesutbildning brukar innehålla en mix av teori och praktik. En tredjedel av utbildningstiden är förlagd ute på en arbetsplats, något som kallas Lärande i arbete (LIA). Tanken med LIA är att du ska få yrkeskunnig handledning och komplettera det du lär dig i skolan med praktiska kunskaper direkt från arbetslivet. Det innebär också att du får erfarenhet av jobbet och kontakt med potentiella arbetsgivare redan under utbildningen.

Namnet KY kommer att fasas ut och ersättas med YH-utbildning. Läs mer om nya yrkeshögskolan här.

• Så här söker du!
 På varje KY- och Yrkeshögskoleutbildning ansvarar man för sin egen antagning, så du ska skicka din ansökan direkt till utbildningsanordnaren.

• Vem får plugga på Yrkeshögskolan och KY?
 Att du uppfyller behörighetskraven på en utbildning innebär inte att du automatiskt blir antagen. Om det finns fler sökande än vad det finns utbildningsplatser så måste det göras ett urval bland alla som sökt för att vaska fram dem som ska erbjudas plats. Läs mer om ky- och yrkeshögskoleutbildningar här.

Eftersom olika KY-utbildningar startar vid olika tidpunkter varierar sista ansökningsdag från utbildning till utbildning. De allra flesta anordnare vill dock ha in ansökningar någon gång i april eller maj.

Vilka handlingar som ska skickas med din ansökan varierar också eftersom olika utbildningar har olika antagningskrav och urvalsregler. Förutom själva ansökningsblanketten kan det behövas ett personligt brev, kopior på dina betyg, resultat på högskoleprovet, arbetsintyg, intyg om tidigare studiemeriter, arbetsprover m.m. Läs mer om behörighet här.

Exakt information om vad som gäller får du av utbildningsanordnaren. Adresser, telefonnummer och länkar till dessa hittar du i sökmotorn på Yrkeshögskole-myndighetens webbplats.

Läs mer om studier på yrkeshögskolan på syoguiden.com.

Högskola och universitet – med sikte på framtiden

På högskolor och universitet utbildas veterinärer, arkitekter, filmregissörer och många andra. Allt fler yrken kräver att du har en högskoleutbildning i bagaget, och med en akademisk examen ökar du dina chanser att få jobb i framtiden. 

• Okej, hur funkar högskolan och universitet? Det finns ett 50-tal olika universitet och högskolor i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. De flesta är statliga, men en del av är privata eller drivs som stiftelser. Här kan hittar du länkar till alla universitet och högskolor i Sverige.När du pluggar på högskolan i Sverige kan du antingen läsa fristående kurser eller gå på ett färdigt program. Det finns tusentals utbildningar och kurser att välja mellan. I sökmotorn på studera.nu hittar du i princip alla utbildningar som ges på svenska högskolor och universitet.• Vem får plugga på högskolan? För att få studera på en högskola eller ett universitet måste du ha vissa förkunskaper. Alla utbildningar kräver att du har så kallad grundläggande behörighet. Sedan krävs för de flesta utbildningar ytterligare förkunskaper, så kallad särskild behörighet. Läs mer om behörighet till högskolan här.Så här ser reglerna ut: Gymnasieskola: Du ska ha slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program och lägst betyget Godkänd på kurser som motsvarar minst 90 procent av vad som krävs för ett fullständigt program.Komvux: Du ska ha slutbetyg från komvux och lägst betyget Godkänd på kurser som motsvarar minst 90 procent av vad som krävs för ett slutbetyg. Om du saknar slutbetyg kan du få behörighet om du istället har ett samlat betygsdokument med lägst betyget Godkänd eller betyget 1–5 i poängsatta kurser som motsvarar minst 90 procent av vad som krävs för ett slutbetyg.Folkhögskola: Du ska ha intyg om grundläggande behörighet och ha kunskaper motsvarande godkänt i de sex kärnämnena Svenska A och B (alt. Svenska som andraspråk A och B), Engelska A, Matematik A, Samhällskunskap A, Naturkunskap A och Religionskunskap A.Så här söker du! Det vanligaste och enklaste sättet att ansöka till högskolan är att göra det över internet, via en så kallad webbanmälan. Du söker både fristående kurser och utbildningsprogram via webbanmälan på studera.nu. Om du inte kan göra en webbanmälan går det bra att fylla i en pappersansökan istället. Då måste du beställa anmälningsblankett på telefon 08-613 99 00 minst en vecka innan sista anmälningsdatum. Den antagningspoäng som krävs för att komma in på en utbildning varierar, och beror bland annat på hur många platser det finns på utbildningen, hur många som söker och hur höga betyg de sökande har. För att få en uppfattning dina möjligheter att komma in på en utbildning kan du kolla upp vilken antagningspoäng som krävdes vid den senaste antagningen. En samlingssida för antagningsstatistik hittar du här.

Läs mer om studier på högskolan, behörighet och högskoleprovet här.

Vad vill ni veta mer i pluggvärlden?

Lämna en kommentar eller mejla oss!

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro