ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Plugga trots dyslexi

Jonas Fredén · 19 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Lisa Billgren studerar ekonomi och teknik på Malmö högskola. Hon har inte låtit dyslexin hindra henne.

Lisa Billgren studerar ekonomi och teknik på Malmö högskola. Hon har inte låtit dyslexin hindra henne. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Även den som läser dåligt kan gå på högskola  Dyslektiker är lika begåvade som andra. Det finns mycket hjälp att få.

Står det "stol"? Eller "stolar"? Lisa Billgren vet oftast inte. Hon är dyslektiker och har svårt att läsa. Ändå har hon snart klarat av en hel högskoleutbildning. – När jag ser en text fattar jag ungefär vad det står. Ändelser som "-ar" i "stolar" trillar ofta bort, säger Lisa, som är 22 år och i fjärde klass förstod att hon nog aldrig skulle lära sig läsa som andra barn.

Men det hindrade henne inte. Nu pluggar hon ekonomi och teknik på Malmö högskola. – Jag läste en termin freds- och konfliktforskning först, men det gick inte lika bra, det var lite för mycket text att navigera i, säger Lisa.

Att vara dyslektiker och plugga går utmärkt, om man jobbar hårt och planerar.– Jag kan få min kurslitteratur som talböcker men då måste jag beställa den 15 veckor i förväg.                    

Det finns datorprogram som läser upp texter, och förstås stavningskontroll på datorn när man ska skriva. Lisa kan också få hjälp med anteckningar under föreläsningar. – Och så har jag lyckligtvis ett gott öra, jag lyssnar väl och kommer ihåg mycket, säger hon.

Faktum är att grundskolan var kämpigare än högskolan, tycker Lisa Billgren, på grund av all okunskap om dyslexi som fortfarande finns. – Men känner man sig dum så är det omgivningen som har gjort fel. Visst är det tufft att vara dyslektiker. Men man kan inte bara sätta sig på en stol och klaga. Då kommer man ingenvart.

Webbtips

Det finns en uppsjö av länkar om läs- och skrivsvårigheter och dyslexi på nätet. Du kan läsa om vad dyslexi är och beror på, hur man testar sig, om föreningar för dyslektiker, om hjälpmedel och stöd för dig som tänkter plugga och beställa talböcker. Vårdguiden om dyslexiDyslexiförbundet

Dyslexiföreningen, med svar på vanliga frågor om dyslexi:

Om samordnare för studenter med funktionshinder som kan hjälpa dig:

Föräldraföreningen för dyslektiska barn

Ladda ner talböcker från Talboks- och punktskriftsbiblioteket

Talboks- och punktskriftsbiblioteket, särskilt för studerande

Som dyslektiker kan du få göra högskoleprovet på längre tid. Läs merpå:studera.nu/studera/341.html

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro