ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

PMS – bara en ursäkt för att bete sig illa?

Jenny Sköld · 31 Okt 2012
Uppdaterad 31 Okt 2012
PMS – en myt?

PMS – en myt?


Är dåligt humör i samband med menstruation bara en myt? En granskning av den samlade forskningen tyder på att det delvis kan vara så.

klar

Artikellänk är kopierad

Många kvinnor känner igen sig i symtomen – som bland annat är nedstämdhet och irritation i samband med mens eller ägglossning. Men en ny studie visar att symtomen inte alls är så knutna till mensen som vi kanske tror. 

Forskarna bakom granskningen, som är knuten till Otagos universitet i Nya Zeeland, ifrågasätter inte de som lider av svår PMS, alltså humörsvängningar i samband med mensen. De som sökt hjälp för sådana besvär har inte deltagit i de studier som granskats. 1 till 9 procent av alla kvinnor upplever extrema humörsvängningar i samband med menscykeln, något forskningen inte ifrågasätter. Den här allvarligare varianten av PMS brukar kallas för PMDD.

Men studierna av övriga kvinnliga befolkningen hittar inga entydiga bevis för att humöret hos kvinnor i allmänhet verkligen påverkas av hormonsvängningarna under menscykeln. 

Antropologen Kathryn Clancy, som inte är kopplad till studien, hävdar till och med att PMS i vissa kulturer ger kvinnor en ursäkt att bete sig illa. 

– Det finns studier som visar att kvinnor visar upp olika PMS-symtom i olika kulturer. Det är nästan som om, ifall de kulturella förväntningarna är att de ska uppföra sig illa, bestämmer de sig för att bejaka det för att kunna bete sig på ett sätt som de normalt inte får, som att bara dominanta, lättirriterade eller otrevliga, säger hon.

Inger Sundström Poromaa, professor vid kvinnokliniken Akademiska kvinnokliniken, ifrågasätter inte de kvinnor som upplever symtomen.

– Bara kvinnan själv vet om hon mår dåligt eller inte. Däremot har vi en tendens att överskatta kopplingen till med menstruationen. Det beror på vår starka önskan att förstå varför vi mår dåligt, säger hon. 

Det finns en risk att kvinnor avfärdar sina symtom som PMS när nedstämdheten i själva verket är något annat. Ett sätt att ta reda på om det verkligen är menscykeln som ligger bakom uppmanar Inger Sundström Poromaa sina patienter att föra dagbok över symtomen.

– Då får man en sannare bild av vad som verkligen är kopplat till menscykeln, säger hon.

Resultaten från granskningen

 Bland de 47 studier som ingick i granskningen och som följde kvinnors humör genom menstruationscykeln tydde bara 15 procent på en koppling till nivåer av könshormon.

38 procent visade att PMS-symtomen hängde kvar långt in i mensperioden eller in i nästa cykel. 

38 procent av studierna visade ingen koppling alls mellan menscykeln och humöret.

9 procent av studierna visade att kvinnor var på sämst humör i vid tillfällen utan koppling till menscykeln. 

I 85 procent av studierna hittades ingen klassisk PMS.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro