ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Poänglös" film mötte burop i Cannes

Talia Soghomonian · 25 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kirsten Dunst och Jason Schwartzman spelar huvudrollerna i Sofia Coppolas film "Marie Antoinette" som visades i Cannes i veckan.

Kirsten Dunst och Jason Schwartzman spelar huvudrollerna i Sofia Coppolas film "Marie Antoinette" som visades i Cannes i veckan. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Huvudrollsinnehavaren Kristen Dunst med regissören Sofia Coppola.
Huvudrollsinnehavaren Kristen Dunst med regissören Sofia Coppola.

Alla som vistas i Cannes under filmfestivalen vet något om dekadent leverne. Medan några arbetar under extrema deadlines lever andra upp på strandpartyn. Ungefär som Marie Antoinette, som i varje mening är en reflektion över vårt kändisfixerade konsumtionsamhälle. Gårdagens visning levde inte upp till publikens förväntningar och visningen följdes av burop. Publikens franska revolutionärer kanske förväntade sig att se henne halshuggen, andra ville kanske ha mer action och dramatik, vilket jag själv erkänner att jag saknade. Men det var ju å andra sidan hela poängen med Sofia Coppolas “Marie Antoinette” – som bygger på Antonia Frasers kontroversiella biografi om den halshuggna drottningen. “Jag gjorde ingen film om den franska revolutionen. Jag gjorde ett porträtt av karaktären Marie Antoinette”, sa regissören Sofia Coppola under en presskonferens efter visningen. Coppola skildrar en österrikisk prinsessa som blir fransk drottning och hennes dekadenta och innehållslösa livsstil – en bortskämd tonåring som inte har något annat att fördriva sina dagar med än att äta bakelser och köpa skor (jämför Paris Hilton, red anm). Men detta är bara en fasad. Marie A. (spelad av Kirsten Dunst) är en uttråkad ung hustru som har problem att acklimatisera sig till Versailles, som inte får klä sig själv och som är gift med en man som inte ens vill ha sex med henne. En “Desperate Housewife”, alltså. Visst - filmen har en udd som gränsar till popkonst, med färgsprakande kostymer som påminner om Adam Ants musikvideo “Stand and Deliver”. Men den saknar känslomässigt djup och lämnar åskådaren med känslan av att poängen saknas. Den som inte står ut med att se Marie Antoinette äta bakelser I två timmar bör nog hålla sig till soundtracket.  

klar

Artikellänk är kopierad

Talia Soghomonian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro