ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Podden "Jag är sjuk i huvudet" ska få dig att må bättre

Alva Forsberg Fierro · 30 Mar 2015
Uppdaterad 31 Mar 2015
Viktor Åkerblom och Jessica Ekman vill dela med sig av sin erfarenhet av psykisk ohälsa.

Viktor Åkerblom och Jessica Ekman vill dela med sig av sin erfarenhet av psykisk ohälsa. Foto: Privat/ Montage


I går, måndag, släpptes podcasten Jag är sjuk i huvudet” på iTunes som syftar till att lyfta debatten kring psykisk ohälsa. – Vi är inte dömda att må dåligt bara för att vårt samhälle är sjukt, säger grundaren Jessica Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica Ekman och Viktor Åkerblom vet båda hur det är att må dåligt. Viktor, växte upp med en missbrukande förälder och hamnade så småningom på ett fosterhem. Jessica beskriver sin barndom som ”idyllisk” och trots att hon inte saknade nått, har hon sedan tonåren kämpat med psyket.

För drygt ett år sedan blev hon diagnostiserad med depression och generaliserat ångestsyndrom (GAD). Under måndagen hade deras podcast ”Jag är sjuk i huvudet” premiär på iTunes. Med den vill de lyfta tabun kring psykisk ohälsa.

– Vårt samhälle gör oss sjuka. Vi är inte gjorda för alla stress, press och de hundra miljoner val vi utsätts för, att må bra i dag har blivit ett undantag, säger Jessica som med podden hoppas kunna hjälpa andra som känner likadant.

– I dag arbetar man för lite proaktivt och grundligt med psykisk ohälsa, framför allt med barn och ungdomar, menar Viktor som länge varit frontfiguren i barnprogrammet Bolimbompa på SVT.

I podden kommer de att dela med sig av sina egna erfarenheter och bland annat behandla ämnen som död, ensamhet, livsmål och komplex.

– Jag fick en ångestattack nyligen för min rädsla för att bli ensam, och jag vet att fler känner så. Därför hoppas vi så småningom även att kunna bjuda in andra gäster i programmet och låta lyssnare prata om sina problem eller ställa frågor som de vill ha hjälp med, säger Jessica som just nu utbildar sig till psykoterapeut.

–  Jag kommer att dela med mig av kunskapen från min utbildning när det gäller vad som till exempel händer i hjärnan och kroppen när vi jämför oss med varandra eller varför våra fördomar uppstår, säger hon.

Men hon betonar att de kommer att ge lyssnarna tips och feedback som medmänniskor, inte som experter. Podden riktar sig främst till unga, men redan efter att ha släppt en betaversion av podcasten har flera äldre hört av sig.

– Många i 50-årsåldern har kontaktat mig och tackat för ett bra program och sagt att de har lärt sig jättemycket, berättar Jessica.

Hon tror att media: tv och tidningar spelar en stor roll i att många i vårt samhälle mår dåligt.

– De skapar en bild av att vi ska vara så lyckliga och lyckade hela tiden och de idealen är ouppnåeliga. Jag ska kunna säga att jag mår skitdåligt utan att skämmas, säger hon.

Varje vecka kommer de att släppa ett nytt avsnitt som går att lyssna på på itunes, Podcaster och Podomatic.

Viktors och Jessicas hemsida hittar du här.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro