ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pojkarna beställde ritningar över skolan

Stefan Wahlberg, rättslig expert · 13 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Deras skola hotades. De misstänkta pojkarna planerade att skaffa både vapen och ritningarna till Enskedeskolan. Obs! Pojkarna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra.

Deras skola hotades. De misstänkta pojkarna planerade att skaffa både vapen och ritningarna till Enskedeskolan. Obs! Pojkarna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Foto: Urban Brådhe


16-åring begärs häktad – misstänks ha förberett massaker

klar

Artikellänk är kopierad

De två pojkarna beställde ritningar över skolan och sa att det var synd att ”bara åtta knäpptes” i Finland. Då bröt kuratorn sekretessen och slog larm.De två eleverna går på Enskede gårds gymnasium och misstänks ha planerat en skolmassaker – de skulle mörda rektorn och sina klasskamrater. I samband med händelserna i Finland förra veckan kom oroväckande signaler från pojkarna, som är 16 respektive 17 år.

– Deras ton ändrades, deras slutenhet ökade, säger rektor Rolf Ödén till TT.Samtidigt hade skolledningen fått veta att pojkarna begärt ut ritningarna till skolan, att de pekat ut vapen i en vapentidskrift och sagt att de tänkte använda dem att döda skolkamrater med.Hotbilden som framträdde var så alarmerande att skolkuratorn kände sig tvingad att bryta sekretessen.

En av pojkarna stängdes tidigare i höstas av från skolan sedan han knivhotat en flicka. Rolf Ödén tror att det kan ha utlöst planerna.

I dag på morgonen hålls häktningsförhandlingar mot 16-åringen. Han är på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord, vilket är den högre graden av misstanke.

Sjuttonåringen är fortfarande misstänkt men är omhändertagen av de sociala myndigheterna.– Han förnekar helt och hållet brott, säger 16-åringens advokat.

Metro var i går i kontakt med pojkarnas föräldrar. De avböjer tills vidare att kommentera frihetsberövandet av sönerna.   

Analys: Häktning av 16-åring är allvarligt

För att domstolen ska få häkta en person under 18 år krävs synnerliga skäl, annars ska andra betryggande övervakningsåtgärder sättas in.

I praktiken innebär det att åklagaren måste ha rejält på fötterna när hon går till häktningsdomaren. Det räcker inte bara med en stark bevisning för själva brottet. Hon måste också kunna presentera övertygande skäl för att 16-åringen verkligen kan komma att fortsätta, eller fullborda, sin brottslighet om han inte blir inlåst på häktet.

Åklagaren menar också att 16-åringen kan komma att påverka förundersökningen om han inte häktas. Även här krävs väldigt mycket för att häkta en 16-åring – till exempel att det är uppenbart att han kan komma att hota vittnen eller förstöra bevis som polisen ännu inte har hunnit säkra.

”Stämpling” till ett brott innebär ett förstadium till ”förberedelse” – till exempel att två personer har beslutat sig för att begå ett brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg, rättslig expert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro