ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pojke rövades bort – för att omskäras

Andreas Jelvefors · 27 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pappor som låter omskära barn utomlands mot moderns vilja, går fria från straff och behåller vårdnaden.– I ett sådant här fall kan lagstiftningen inte göra mycket, säger Johanna Schiratzki, professor i rättsvetenskap.Fadern ville omskära den treårige sonen. Mamma Diana sa nej. Då tog pappan barnet utomlands och fick ingreppet utfört där. Sonen återlämnades med svåra smärtor och infektion i underlivet. Diana är nu rättslös i sin kamp för att få pappan dömd och den gemensamma vårdnaden indragen.– Redan under vårdnadstvisten sa jag till rätten att det bara är en tidsfråga innan han tar sonen utomlands och omskär honom. Nu har det hänt, säger Diana, som egentligen heter något annat.

Pappan polisanmäldes för misshandel. Men åklagare Ulrica Rogland la ned ärendet.– Det går inte att bevisa att omskärelsen gjorts mot gällande regler i det land där det gjordes. Att mamman inte samtycker innebär inte att det är misshandel, säger Ulrika Rogland.Enligt vad Metro erfar finns flera liknande fall. Enligt Sveriges främsta barnrättsexpert, Johanna Schiratzki, är det nästintill omöjligt att få föräldrar dömda eller inskränka deras vårdnadsrätt trots att de handlat utan samtycke från den andre föräldern.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro