ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pojke utklädd till bomullstuss började brinna – kamrat döms

Evelina Olsson · 13 Sep 2013
Uppdaterad 13 Sep 2013
Bomullsdräkten som pojken klätt ut sig i.

Bomullsdräkten som pojken klätt ut sig i. Foto: Polisen


Skolavslutningsmaskeraden på en skola i Halmstad slutade med att en pojke utklädd till bomullstuss började brinna. Hans 16-årige kamrat, som lekte med en tändare i närheten av offret, döms nu av Hovrätten för grovt vållande till kroppsskada.

klar

Artikellänk är kopierad

Pojken fick 50-procentiga brännskador.
Pojken fick 50-procentiga brännskador.Foto: Polisen
Tröjan pojken hade under dräkten.
Tröjan pojken hade under dräkten.Foto: Polisen

– Jag visste inte att en gnista kunde orsaka en brand, säger den dömde i förhör.

Det var i december 2012 som eleverna hade fått i uppgift att klä ut sig till något på bokstaven B till maskeraden ”Crazy Day”. I förhör berättar offret hur han dagen innan gjorde sin bomullstuss-kostym genom att limma fast bomull på ett par vita byxor och en vit tröja. Men festligheterna på maskeraden varade inte länge. Vid matbordet noterade offret att kamraten lekte med en tändare och bad honom vara försiktig. I nästa stund hade han tagit fyr.

- Jag försökte slå bort elden med handen och kväva den mellan låren. Sedan fick jag en hink tvättvatten över mig och någon hällde mjölk, berättar pojken i förhör.

Den dömde kamraten, utklädd till boxare, nekar till att medvetet ha tänt eld på offret.

”Det torde vara uppenbart för alla femtonåringar, även för N.N, att en låga, men även en gnista, från en tändare kan orsaka brand”, konstaterar hovrätten i sin dom.

Offret fick allvarliga brännskador på nästan 50 procent av kroppen och var tvungen att sövas ner och sondmatas på sjukhus. Han tilldöms ett skadestånd på 65 100 kronor.  

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro