ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pojkes penis svårt brännskadad vid omskärelse på privat klinik

Björn Sjö · 7 Okt 2018
Uppdaterad 8 Okt 2018
Klinikens annons utlovade en erfaren kirurg. (Arkivbild)

Klinikens annons utlovade en erfaren kirurg. (Arkivbild) Foto: IBL


En två månaders pojke som blev omskuren på en privat klinik i Linköping fick svåra brännskador på sin penis. Kirurgen som utförde ingreppet skyller på den tekniska utrustningen. Pojken vårdas nu på sjukhus och det är ovisst om hans brända penis kan räddas.

klar

Artikellänk är kopierad

Den misslyckade operationen genomfördes i tisdags, skriver Aftonbladet.

Pojkens föräldrar är muslimer, och beslutade i somras att sonen skulle omskäras. Dels av religiösa skäl, men också för att pojken skulle slippa problem med trång förhud.

Enda kliniken

Den privata skönhetskliniken var enligt mamman den enda i Linköping som erbjöd omskärelse, för en kostnad av 3 000 till 4 500 kronor. I annonser utlovades behandling av kirurg med lång erfarenhet.

Läkaren använde den kirurgiska metoden diatermi för att skära i vävnaden, och gav pojken lokalbedövning. – Min son skrek under hela operationen och personalen fick hålla fast honom. När läkaren var klar tog han ett steg tillbaka som i chock och sa ”han är bränd”, berättar mamman i Aftonbladet.

Pojken fick ett bandage och mamman fick rådet att åka hem och ringa efter några timmar för att stämma av. Men hon åkte till sjukhusets akutmottagning, där pojken direkt sövdes och behandling inleddes.

Enligt mamman har läkarna konstaterat att pojken fått tredje gradens brännskador på stora delar av penisen. Han får morfin för att dämpa smärtorna.– Han kommer att behöva månader av rehabilitering här på sjukhuset.  Läkarna säger att i bästa fall kommer han bara att få djupa ärr, och i värsta fall kan han förlora hela sin penis.

Kirurgen polisanmäld

Mamman har nu polisanmält kirurgen. Enligt Aftonbladet har han redan anmälts till IVO (Inspektionen för vård ovh omsorg)  för en misslyckad omskärelse i somras. Han har tidigare prickats av myndigheterna för ”oskicklig utövning av sitt yrke” när han arbetade som kirurg på ett allmänt sjukhus i Östergötland.

Kirurgen beklagar händelsen med pojken. Han hävdar att diatermi använts flera gånger tidigare utan problem.– Jag misstänker att det är något fel på den här apparaten som vi nyligen beställt från Storbritannien. Den är specialgjord för omskärelse och det var första gången vi använde den, säger han till Aftonbladet.

Den 72-årige kirurgen uppger att han utfört 15-20 omskärelser med samma metod. Efter den senaste händelsen kommer han att sluta att utföra ingreppet. Men han tänker fortsätta med andra mindre operationer, säger han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro