ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Pokerproffset Bengt Sonnert om strategier vid pokerbordet: Då ska du vara extra försiktig”

Metro · 15 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018

Foto: Unsplash


Storleken på stacken är en viktig faktor för vilken strategi du ska välja i pokerspelet. Särskilt om du spelar i en turnering. Vi har frågat den okrönte pokerkungen Bengt Sonnert om hur han tänker kring strategi kopplat till just stacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Du har varit pokerproffs under ett decennium. Hur många turneringar har du hunnit spela under den tiden?

– Det är inget jag har någon exakt siffra på men jag har säkert spelat tusentals turneringar och har miljoner spelade pokerhänder.

Vad är ditt bästa råd för hur man ska tänka när man spelar om bubblan (den högsta placeringen utanför prispallen)?

– I de lägen då man har färre marker måste man ofta slänga bättre händer för att inte chansa och förlora för mycket. Är prishoppet stort så gäller det alltid att vara extra försiktig. Vid mindre prishopp kan man alltid chansa mer. Sitter man på en stor stack kan man höja med sämre händer – för då vet man att de som har en mindre stack inte kommer våga göra så mycket.

Du har också stor erfarenhet av cashgames. Skulle du säga att man bör spela på precis samma sätt som vid cashgame eller att man bör spela försiktigare för att hålla sig kvar i turneringen?

– I cashgame kan man alltid köpa in sig på nytt i ett spel om man chansar och åker ut. I en turnering är det viktigare att inte åka ut eftersom spelet då definitivt är över. I cashgame kan det dessutom vara en fördel att spela med en mindre stack.  I en turnering gäller det att ha många marker för att kunna slå ut andra spelare. Så jag skulle nog säga att man ska spela mer försiktigare i en turnering.

Hur anser du att man bör tänka kring sin stack i tidigare stadiet av turneringen vs. senare?

– I början av en turnering är spelet med stacken ganska likt som i cashgame. Det är förhållandevis billigt att spela då men utan att man ska chansa för mycket eller spela galet. I senare stadiet bör man spela tightare och mer aggressivt för att nå pengarna.

Har du några tips att ge kring bet-sizing?

– Oj, det är en hel vetenskap och det är en avancerad strategi. Bet-sizing utvecklas nämligen hela tiden och idag har det gått mot att man spelar med mindre bet-sizingar. Det betyder att man får samma effektivitet utan att behöva ta stora risker. Betten kan man lägga på pristopp, floppen och efter floppen. En tumregel är att man ofta inte behöver betta så mycket som man tror. Ligger det en massa bra drag måste man förvisso betta lite mer för att göra det dyrt för motspelarna att syna. Ligger det däremot inte så många bra drag ska man betta mindre.

Finns det något annat du skulle vilja tillägga kring strategi/money management kring turneringar?

– Ja. Det är bra att tänka på att varenda krona man köper ska vara avsatt för spelbudgeten. Om man spelar med pengar som man vet att man har råd att förlora slappnar man automatiskt av och kan spela sitt bästa.

Slutligen – vilken situation i pokerspelet triggar dig mest?

– Det är i en-mot-en situationen. Där ligger också min styrka som pokerspelare. Jag gillar momentet där man använder psykologi för att överlista motspelaren. Varför det är så vet jag inte – men jag tror att jag är en utpräglad tävlingsmänniska och har en passion för poker. För mig handlar det ultimata pokerspelet just att överlista min motståndare.

Läs mer om Svenska Spels Poker-SM Online här!

pil
Beng Sonnert

Ålder: 38

Spelat på professionell nivå: Mellan åren 2002-2012

Största pokerframgången: 4a i WSOP Europe, 4a i Monte Carlo MillionsStörsta segerbeloppet: Ca 3 miljoner kronor

Gör idag: Driver bland annat twitchkanal TheGamblingCabin. Spelar fortfarande poker för att det är kul men inte på professionell nivå.

Bengt Sonnert streamar även sitt pokerspelande på Twitch – gå in på https://www.twitch.tv/thegamblingcabin och följ hur han spelar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro