ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Policys är jättefina – men om det är allt så är vi illa ute

Metro · 18 Jun 2015
Uppdaterad 18 Jun 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Det stämmer att det aldrig är acceptabelt att trakassera oss sexuellt när vi jobbar. Likväl ser vi hur våra kvinnliga kamrater i branschen kränks, trakasseras, slås ut och slutar på grund av den sexistiska struktur som råder i branschen.

När arbetsgivarna (Metro 17/6) säger att de inser sitt ansvar och jobbar aktivt för att förhindra att vi kränks sexuellt på våra arbetsplatser har vi i ärlighetens namn lite svårt att hålla oss för skratt.

Det stämmer att Visita, Unionen och Hotell- och restaurangfacket har tagit fram en webbutbildning. Det är ju bra och så. Men helt seriöst, om det är det enda som arbetsgivarna har att komma med, förutom snack, då är vi illa ute.

Och att hänvisa till att det ”ska finnas policys”. Ja, policys brukar vara jättefina. Men det gäller att efterleva dem, på riktigt, också – något som väldigt få av Visitas medlemmar eller arbetsgivare i stort lyckas med. Anledningarna till att det är så kan vara många. Men den främsta anledningen är garanterat att det finns väldigt lite förståelse från arbetsgivarsidan när det gäller vilka villkor vi tvingas arbeta under och vilka trakasserier vi får stå ut med. Framför allt upplever vi att det finns väldigt lite kompetens och vilja bland arbetsgivarna att hantera problemen varaktigt.

Ta den kände medlem i Visita som vi pratade med förra året som exempel – som menade att unga tjejer på restauranger inte själva kan avgöra om de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Det var bättre att han avgjorde det, tyckte han.

Eller nästa kända profil, också medlem i Visita, som avfärdade sexismen med ”lite får man väl ta”. Detta är inte enskilda åsikter. En undersökning som släpptes förra året visade att sju av tio har trakasserats sexuellt. Det är ändå paradoxalt, för vi känner ingen i branschen som har sluppit undan. En kandidatuppsats från Karlstads Universitet (2009), om yrkeskulturen i restaurangbranschen, visar utöver detta att nio av tio lärare inom yrkesprogrammen tycker att grova sexuella skämt är normalt och okej.

Och det är detta Visita och deras medlemmar har svårt att begripa. Sexismen är strukturell och måste hanteras på det sättet. Det räcker inte med tomt snack. Vi måste förändra hela yrkeskulturen. Det görs genom att förstå varför sexismen finns, uppstår, och lever kvar.

För oss börjar sexismen redan i skolan och fortsätter sedan under hela våra arbetsliv. Vi får lära oss från början att restaurangbranschen är så här och på jobbet förväntas vi sedan gå med på en massa skit. Vi vägrar acceptera det. Vi förväntar oss att Visita och varenda medlem i den organisationen gör något mer nu än att bara hänvisa till policys och webbutbildningar.

Malin Bastholm

Kock och fackligt aktiv i Hotell- och restaurangfacket

Jenny Bengtsson

Ordförande i Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland

LÄS MER
Vi tar visst trakasserierna på allvar
LÄS MER
"I vilket hål skulle du vilja ha en fallosformad grönsak?"
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro