ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis: Dan Eliasson är det största hotet mot säkerheten i Sverige

Metro · 3 Mar 2016
Uppdaterad 3 Mar 2016

Foto: Montage/TT/Privat


Den svenska poliskåren är i fritt fall och varken regeringen eller rikspolischef Dan Eliasson gör något för att stoppa utvecklingen. Man kan fråga sig om svenska folkets säkerhet är värd någonting alls, skriver Lisa Reventberg, polisinspektör i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Rikspolischef Dan Eliasson satt i programmet “Veckans brott” 10 november 2015 och bad svensk polis gång på gång: “Ge mig chansen!”. Fyra månader senare har han försakat alla tänkbara chanser genom att försämra läget ytterligare. Dan, du är en ansvarslös och usel polischef, dina arbetstagare flyr och alla blir lidande.

► LÄS MER: Scott Goodwin: "Det här är slutet för mig som 'Facebook-polisen'"

Sämre arbetsgivare än den svensk polis har måste vara svår att hitta. Vem lägger över ansvaret på vem? Politikerna på polisledningen eller polisledningen på politikerna? Med polisernas usla löner krävs ett rejält tillskott i polisbudgeten och det är något rikspolischef Dan Eliasson aldrig kommer att be om, eftersom han är tillsatt enbart för att spara pengar. Samtidigt blundar politikerna för alla skrikande signaler som så tydligt ges från tusentals poliser. Usla löner, obefintlig löneutveckling, orimliga arbetstidsavtal, brutna löften, sönderslagna specialgrupper, kompetensförluster, massuppsägning, ja listan kan göras lång.

Gör våra makthavare någonting för att stoppa den galopperande trend som hotar svensk säkerhet? Svar nej. Snarare tvärtom. De har en naiv tro på att underbetalda, uttröttade poliser som blöder i manskapet ändå ska leverera ett rättssäkert arbete där medborgaren får en tillfredsställande service 24/7. Vilken värld lever våra politiker i? Kanske är de människor som lever med turen att inte behöva ringa polisen när det är fara för liv och hälsa. De kanske inte bor i utsatta områden där otryggheten ökar när polisens närvaro minskar.

Dan Eliasson och våra svenska politiker är det största hotet mot svensk säkerhet. De både hör och ser hur den svenska poliskåren med rasande fart slås i spillror. Hur svenska poliser flyr sitt yrke och söker sig till arbetsplatser som tar till vara på polisers kompetens och driv. Är svenska folkets säkerhet inte värd någonting? 

I höstas drog jag igång en brevkampanj där enskilda poliser fick skriva av sig. I breven beskrev enskilda poliser öppenhjärtigt hur de upplever svenska polisen och dess ledarskap, och hur den påverkar både samhället i stort och den enskilde polisen. Det resulterade i över 22 000 brev till våra politiker i Rosenbad. Politikerna svarade med total tystnad. Strax därefter sjösattes en julkortskampanj på Facebook under namnet "Stöd svensk polis - skicka ett julkort", där allmänheten uppmanades att skicka ett julkort till våra politiska makthavare. Budskapet var tydligt: “Vi stödjer polisen. Nu räcker det!” Responsen var obefintlig.

► LÄS MER: Polisen brevbombar makthavare – i massivt löneuppror

Varför ska vi återigen påminna våra politiska makthavare och rikspolischef Dan Eliasson när de ändå verkar strunta fullständigt i vårt budskap? Jo, för att polisledningen och våra politiker är det störta hotet mot svensk säkerhet. När inte de kan tänka klart får vi tänka åt dem, upplysa dem och likt barn tjata oss till en förändring. De står och tittar på när poliskåren förfaller och oersättliga poliser flyr fältet. Utåt håller de en stenhård mask, förfinar siffror och ljuger alla rakt upp i ansiktet. För svensk polis är i kris – allt annat är ren och skär lögn.

Gå in på Facebookgruppen “Stöd svensk polis - skicka ett påskkort!”, läs gruppinformationen och sprid årets viktigaste budskap: Nu räcker det!

Lisa Reventberg

Polisinspektör i Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro