ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis dömd – dumpade oskyldig vid Kaksnästornet

Anders Molin · 1 Apr 2012
Uppdaterad 2 Apr 2012
41-årige Ibrahim Assali dumpades av sex poliser utanför Kaknästornet i Stockholm.  Att en av de sex polismännen nu dömts ser han som viss upprättelse. 

41-årige Ibrahim Assali dumpades av sex poliser utanför Kaknästornet i Stockholm.  Att en av de sex polismännen nu dömts ser han som viss upprättelse.  Foto: Gustav Gräll


Tjänstefel. Ibrahim Assali greps förra året av polisen och dumpades sedan vid Kaknästornet helt utan anledning. Nu döms en av poliserna för tjänstefel.

klar

Artikellänk är kopierad

Poliserna stod åtalade för att ha kört i väg Ibrahim Assali till Kaknästornet och dumpat honom där. Helt utan anledning. Nu döms en av poliserna för tjänstefel av Stockholms tingsrätt.

Ibrahim greps med stöd av 13 paragrafen ordningslagen i centrala Stockholm den 19 juni förra året i centrala Stockholm. Samtliga sex inblandade poliser utreddes för brott men åklagaren valde att åtala endast två av dem för tjänstefel.

Stockholm tingsrätt dömer nu en av de två poliserna som inte hade tillräckliga skäl att avlägsna Ibrahim som bland annat skall ha varit helt nykter på väg hem till sin bostad i centrala Stockholm. Dock frias hans kollega som inte bedöms ansvarig alls i beslutet.

Stockholms tingsrätt ansåg inte att poliserna hade tillräckliga skäl att avlägsna Ibrahim som enligt polisrapporterna uppträdde störande och utåtagerande.

Den dömde polismannen, som skall ha haft befälet, skall även betala 8 000 kronor i dagsböter.

I cirka 14 minuter berövades Ibrahim friheten helt utan lagligt stöd och skjutsades ut till Kaknästornet, enligt domen.

”Det är en för mild dom”

41-årige Ibrahim Assali kände direkt att hans rättigheter hade kränkts den där sommarnatten förra året. Efter att han dumpats av poliserna tog han genast en taxi till närmaste polisstation för att  anmäla händelsen. Att en av de sex polismännen nu dömts ser han som viss upprättelse. 

– Jag trodde först inte på rättsväsendet men nu känns det mer ok. Men det är en för mild dom, säger han till Metro.

Han minns färden ut till Kaknästornet som obehaglig. De sex poliserna ville inte berätta var de förde honom och Ibrahim trodde att han skulle bli misshandlad.

– Det var väldigt skrämmande, jag var chockad. 

Den polisman som nu dömts för tjänstefel ska ha haft befälet i polisbussen men enligt Ibrahim var det en annan polis som var mest drivande i bortförandet, och han gick i stället fri. 

– Jag kommer överklaga det här. Jag vill att de ska bli av med jobbet, säger Ibrahim Assali. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro