ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis dröjde två veckor med att utreda våldtäkt

Clarence Frenker · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012
Lokaltidningen Mitt i besökte brottsplatsen och hittade kvinnans tröja i ett träd. Först då åkte också polisen till platsen.

Lokaltidningen Mitt i besökte brottsplatsen och hittade kvinnans tröja i ett träd. Först då åkte också polisen till platsen. Foto: Åsa Sommarström/Mitti


Kvinnan överfölls och våldtogs brutalt på en gångväg i Upplands Väsby. Trots det dröjde det två veckor innan polisen åkte till brottsplatsen – sedan en reporter hittat kvinnans avslitna tröja i ett träd.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, var den 8 oktober tidigare i år på väg till en busshållplats i Hagängen i Upplands Väsby när hon plötsligt överfölls av en okänd man.

Efter att ha brottats till marken och fått ett flertal knytnävsslag i ansiktet slet gärningsmannen av henne tröjan och utsatte henne för en brutal våldtäkt.

Först en halvtimme senare, då en förbipasserande hittat henne på marken, återfick hon medvetandet och fördes till SÖS mottagning för våldtagna kvinnor där hon även förhördes av polis. 

Någon undersökning av brottsplatsen gjordes aldrig.

Inte förrän Lokaltidningen Mitt i Upplands Väsby, som talat med kvinnan, åkte till brottsplatsen och hittade hennes avslitna tröja i ett träd. Då dröjde det, enligt tidningen, bara några timmar tills polisen anlände.

– Det är alltid olyckligt när saker och ting blir fördröjda, och det finns alltid olika anledningar till att det kan bli så. Men vi tvingas ständigt till prioriteringar för att hantera den resurs vi har så effektivt som möjligt och i det här fallet har man gjort en bedömning utifrån de uppgifter man haft, säger förundersökningsledare Christian Jofur.

Men kriminolog Jerzy Sarnecki är kritisk:

– En grov överfallsvåldtäkt som det här är ingenting som någon någonsin ska prioritera bort.

Enligt Sarnecki minskar möjligheten att klara upp brottet ju längre tiden går.

– Antingen har man bedömt att det inte ska göras en undersökning, eller så har det bara glömts bort, och då är det en skandal.

Ingen misstänkt är gripen .

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro