ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis hämtade utvisningshotade på sjukhus

Metro · 31 Mar 2013
Uppdaterad 31 Mar 2013
Tonåringen hämtades här, på S:t Görans sjukhus, av polis tidigare i år. 

Tonåringen hämtades här, på S:t Görans sjukhus, av polis tidigare i år. 


De senaste halvåret har polisen vid flera tillfällen hämtat personer som ska utvisas när de befinner sig på sjukhus. Enligt Rikspolisstyrelsen händer detta "i princip aldrig".

klar

Artikellänk är kopierad

En afghansk tonåring som vårdades på S:t Görans sjukhus hämtades av polis i januari i år eftersom han skulle utvisas. Enligt handlingar vårdades pojken på grund av ett självskadebeteende och var under ständig övervakning. 

Rikspolisstyrelsen uppger att man sällan hämtar personer som ska utvisas på sjukhus. Men Andreas Carlborg, sektionschef för vuxenpsykiatrin vid S:t Görans sjukhus, berättar något annat för Dagens Nyheter. 

– Jag känner till ett par fall under det senaste halvåret. Vi är skyldiga att tala om när en person är färdig­behandlad, säger han till Dagens Nyheter

När det gäller patienter som ska utvisas kan det vara svårt för läkarna att hjälpa fullt ut, menar han. 

–  Rent allmänt kan jag säga att dessa patienter är så desperata och befinner sig i en förtvivlad situation. Men självmordsbenägenhet som är relaterad till en utvisning är ingenting som vi kan bota, tillägger Carlbor för Dagens Nyheter

Polisen kritiserades starkt i början av mars då man bland annat stoppade misstänkta papperslösa i tunnelbanan. Samma månad hämtade man en djupt deprimerad kvinna från Säters sjukhus. Samtidigt hämtades hennes barn från sina familjehem. Händelsen kritiserades av Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro