ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis missade mobilfilm – våldtäktsdom omprövas

Fredrik Beckman · 1 Nov 2012
Uppdaterad 31 Okt 2012
Våldtäktsdomen ska nu omprövas i hovrätten. 

Våldtäktsdomen ska nu omprövas i hovrätten.  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX


Två unga män fälldes för våldtäkt – trots att de hade åberopat en film på mobilen som försvar. Men polisen kunde inte återskapa bevisfilmen. Försvaret hittade lätt mobilfilmen efteråt och nu måste rättegången tas om eftersom det viktiga beviset saknats.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i december förra året som de två unga männen, nu 18 och 19 år, dömdes för våldtäkt och försök till våldtäkt i samband med en fest i en av de två unga männens bostad.

Den ena säger sig inte komma ihåg händelsen, för han var för full. Den andra menade att det handlade om frivilligt sex.

Det hela överklagades till hovrätten. 18-åringen åberopade då en film i sin mobil, som var beslagtagen av polis, som bevis. Han hade filmat vid ett tillfälle under festen, en film han hade raderat men som borde kunnat återskapas.

Polisen kunde inte få fram någon film och killarna dömdes.

I samband med det fick de tillbaka sina mobiler. Och då visade det sig att filmen inte var så svår att få fram.

– Vi kunde få fram den och se den. Både rörligt och flera hundra stillbilder där man kan följa händelsen. Jag tycker att den filmen visar att det inte är en våldtäkt, säger 18-åringens advokat Björn Hurtig.

Han menar att filmen var lätt att få fram.

– Jag är enormt kritisk till hovrättens hantering av det här, och polisens. Filmen låg i tumnagelgalleriet i mobiltelefonen.

– Om en ung kille säger att den ligger i telefonen. Och säger ”Jag filmade”. Att då inte hovrätten trodde det är löjligt. Det här borde vara genant för polisen.

Fallet har nu varit uppe i Högsta domstolen, som har fått ta del av filmsekvensen. Och högsta domstolen menar att filmsekvensen är en viktig bevisning. Därmed måste målet tas om i hovrätten.

Björn Hurtig tycker att det handlar om upprättelse för sin klient.

– Han har fått hela sitt liv förstört, fått byta skola, blev hotad på internet. Folk, skinnskallar, har stått utanför hans dörr. Jag blir överlycklig nu, att de ska ta om det i hovrätten.

Metro har inte kunnat nå ordföranden i målet i hovrätten eller åklagaren för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro