ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis sköt ihjäl 20-åring med Downs syndrom

TT · 2 Aug 2018
Uppdaterad 2 Aug 2018
Mannen som sköts hade Downs syndrom och bar ett pistolliknande föremål.

Mannen som sköts hade Downs syndrom och bar ett pistolliknande föremål. Foto: TT


Den man som sköts ihjäl av polis i centrala Stockholm tidigt på torsdagsmorgonen var en 20-årig man med Downs syndrom som bar ett pistolliknande föremål.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisernas agerande utreds nu av åklagare.

Det var vid klockan fyra på morgonen som polis skulle kontrollera en person i Vasastan i centrala Stockholm. Poliserna öppnade eld mot 20-åringen efter vad som först beskrevs som en hotfull situation.

Mannen avled senare på sjukhus.

– Den person som blev skjuten hade Downs syndrom och var autistisk, säger Martin Tidén, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, till Ekot i Sveriges Radio.

Sköts av tre poliser

Tidén leder förundersökningen om tjänstefel, som ska utreda om de inblandade poliserna agerat korrekt. Den döde sköts av tre poliser, skriver Aftonbladet , vilket även mannens familj säger sig ha fått veta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen bar 20-åringen på ett leksaksvapen vid tillfället. Tidén bekräftar för Ekot han fått information om att det rörde sig om något slags vapenkopia.

Ingen av poliserna är i nu misstänkt för brott. Polisen har upprättat en anmälan om grovt olaga hot mot 20-åringen, som dock väntas bli nedlagd, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Anmäldes försvunnen

Den skjutne mannen anmäldes försvunnen ungefär en timme efter händelsen. Familjen berättar för Aftonbladet och Expressen att 20-åringen i och med sina intellektuella funktionsnedsättningar befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera.

Han hade rymt hemifrån, vilket han hade en tendens att göra, berättar hans mamma för Aftonbladet.

– Jag känner att vi måste berätta om händelsen, eftersom det enda som finns ute nu är polisernas version. Ett barn med Downs syndrom, och autistiskt. Hur skulle han kunna vara så hotfull? Det finns inte, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro