ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis sköt tio skott in i gym – nu döms han till dagsböter

Matilda Bjerlöw · 30 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013

Foto: Andreas H Nilsson


Den 33-årige polismannen avlossade tolv skott mot guldrånaren – tio av dem gick rakt genom glasrutan till ett gym, där tre kvinnor var nära att träffas. I dag dömdes han till dagsböter.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Andreas H Nilsson
Foto: Andreas H Nilsson
Foto: Andreas H Nilsson
Foto: Andreas H Nilsson
Foto: Andreas H Nilsson
Foto: Andreas H Nilsson

– Jag ville stoppa rånaren från att skada mig eller mina kolleger, har den åtalade polisen sagt i förhör.

Det var den 6 mars förra året som den då 33-årige polismannen, i samband med en rånarjakt, sköt tio skott genom glasrutan rakt in i gymmet Metropolis på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Som genom ett under skadades ingen av kulorna, som träffade en receptionsdisk, en pelare och en vägg i närheten av tre kvinnor.

Polisen går över gränsen när han böjer sig ned för att ladda om pistolen, enligt rätten. Då har han skjutit åtta skott. Först de sista fyra skotten gör honom skyldig till brott.

– När skjutningen fortsätter, då har han nått en punkt där han borde ha besinnat sig. Han kunde ha stannat kvar i skydd och inte fortsatt att skjuta, säger Lena Egelin, rättens ordförande, till TT.

Att polismannen befann sig i en nödvärnssituation, när rånaren riktade ett vapen mot honom, är det ingen tvekan om.

– Det är inte det målet gäller. Det här är en avvägning mellan rätten att försvara sig och risken att samtidigt utsätta andra för fara, säger Egelin.

De tre kvinnorna inne i gymmet hade begärt skadestånd, vilket de inte får. Ersättning för kränkning ges i första hand om någon har begått en gärning med flit, vilket polisens skott inte kan räknas som.

Polisen har hävdat att han inte uppfattade att det fanns ett gym bakom glasrutan förrän efteråt:

– I särklass den värsta känslan jag varit med om.

Domen kom i dag och mannen döms till dagsböter, för framkallande av fara för annan.

Tingsrätten anser att han haft rätt att försvara sig mot rånaren, men inte att utsätta kvinnorna i gymmet för fara genom upprepad beskjutning.  Rätten anser att han borde ha tänkt om efter de första skotten och till exempel tagit skydd bakom de parkerade bilarna.

"Det går inte att säga exakt vid vilket antal skott polismannen borde ha besinnat sig och insett att hans handlande var oförsvarligt, men han går i vart fall över gränsen för sin rätt att försvara sig när han efter ett kortare avbrott för att ladda om sitt vapen fortsätter att avlossa skott", skriver rättens ordförande Lena Egelin i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro