ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis skrev gripande inlägg om 15-åring på spice – läs hans råd till föräldrar 

Emma Björkman · 3 Nov 2014
Uppdaterad 3 Nov 2014

Foto: Facebook.com/polisen.ostranorrbotten


klar

Artikellänk är kopierad

”Du pratar om hur spice äter upp din hjärna.” Så skrev områdespolisen Mikael Engren i Kalix i ett uppmärksammat inlägg om en 15-årig missbrukande pojke på Facebook. Här är hans tre bästa råd till alla föräldrar hur man hindrar sina barn från att hamna i ett narkotikamissbruk.

”Spice!!! Du satt bredvid mig i polisbilens baksäte. Vi var på väg till ett behandlingshem i Mellansverige för att socialtjänsten gjort den bedömningen efter att länge ha försökt behandla ditt missbruk i hemmet.” Så inleder Mikael Engren, områdespolis i Kalix, sitt inlägg på polisen i Norrbottens Facebooksida. Inlägget har delats över 140 gånger. – Jag skrev det dels för att ge en inblick i polisens arbete och dels för att belysa de otroliga risker som finns med droger och vad ungdomar utsätter sig för, säger Mikael Engren. Han berättar att händelsen utspelades sig för ett par år sedan men att han publicerat det först nu för att det inte ska gå att förknippa pojken med ett omhändertagande. – Spice är ett aktuellt ämne som det pratas om både i media och på byn, säger han och fortsätter: – Den respons jag fått är att många skriver att det är tragiskt och att vi borde göra något. I Kalix har polisen, skolan och socialtjänsten ett djupare samarbete sedan några år där vi går igenom de problembilder som finns. Många har blivit berörda om historien om den minderåriga blandmissbrukaren. Mikael Engren har inte haft personlig kontakt med pojken sedan gången då han skjutsade honom till behandlingshemmet.

– Mig veterligen har han inte slutat med det han höll på med då. Det visar hur spice och benzo berör personer, säger han. Mikael Engrens tips till föräldrar hur man kan förebygga att ens barn börjar missbruka droger: • Rök inte själv. Och avhåll ditt barn från att röka. Forskning visar att rökning är förknippat med att man går över till andra preparat. • Avhåll ditt barn från att dricka alkohol. Alkohol är en drog som är en stor inkörsport till andra droger. Ju senare man kan få sitt barn att alkoholdebutera, om barnet överhuvudtaget måste alkoholdebutera, destor mer minskar man risken att barnet fortsätter med andra missbruk. • Var inte en kompis till ditt barn. Barnen har kompisar på annat håll – i hemmet behöver de ha en vuxen person som sätter gränser, är deras stöttepelare och som de kan ha förtroende för och vända sig till.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro