ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis slog påkört rådjur med batong

Sebastian Chaaban · 24 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014

Rådjuret var svårt skadat efter att ha blivit påkört. Så polisen blev tvungen att avliva det – med sin egen kniv. Polisen som gjorde det var jägare och det var för att bespara djuret lidande,” säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Polisen fick in larmet under natten till måndagen, ett rådjuret hade blivit påkört av en bilist i söderort i Stockholm.

När patrullen kom till platsen levde rådjuret – men var svårt skadat.

Det fanns heller ingen viltvårdare, vilka i vanliga fall brukar ta hand om skadade djur, som just då kunde komma till platsen.

– Man hade lite huvudbry om vad man skulle göra. Det mest skonsamma, om man vet vad man gör, är att skjuta djuret. Men det här var i ett ganska tättbebyggt område och man ville inte oroa folk, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

En av poliserna provade att slå till rådjuret i huvudet med batongen.

– Men man märkte efter första slaget att det var för plågsamt. Den andre polismannen, som är en utbildad och van jägare, hade med sig en kniv och visste hur han skulle hantera situationen, så han la ett snitt över rådjurets hals som dödade det ganska omgående, säger Viktor Adolphson.

Händelsen påminner om en närmast identiskt situation förra veckan då en polis också skulle avliva ett påkört rådjur med kniv.

Men den polisen lyckades sticka sig själv allvarligt i låret och fick åka in till akuten.

– Det här var en väldigt ovanlig situation för oss poliser. Man valde att göra det då det inte fanns någon viltvårdare i närheten och rådjuret annars hade legat skadat i plågor i timmar, säger Viktor Adolphson.

Väl tillbaka på stationen fick poliserna ta emot flera gliringar från sina kollegor, som ”Hur kunde ni döda Bambi?” och vad har ni gjort av ”rådjurssadeln?”.

Kniv är inget som ingår i polisens standardutrustning. Men flera poliser väljer att ha kniv som ett extra verktyg, vilket även är tillåtet.  

– Det är viktigt att veta att det inte rör sig om några Rambo-knivar. Det handlar om mindre saker som är mer som hjälpmedel. Tyvärr används de alldeles för ofta för att skära ner människor som hängt sig, säger Viktor Adolphson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro