ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polis: Vi har inte gripit någon i dag”

Aron Andersson / Fredrik Beckman / Matilda Bjerlöw / Gustaf Eriksson · 18 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Lena Matthijs, polisens kommenderingschef på presskonferens.

Lena Matthijs, polisens kommenderingschef på presskonferens. Foto: Scanpix


Minderåriga flickor hängs ut som "horor" och "slampor" med namn, bild och påstådda sexaktiviteter. Ryktena orsakade kaos i Göteborg. En 17-årig har tagits till förhör misstänkt för att ligga bakom ryktesspridningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen har ännu gripits efter kaoset i Göteborg, förklarade polisen på en presskonferens under kvällen. – Vi har hållit förhör under dagen. Om det är 17-åringen eller inte kan jag inte gå in på, säger Lena Matthijs, kommenderingschef. – Det sitter ingen flicka gripen för något brott.

Samtidigt poängterar hon att polisens insats kommer att fortsätta under kvällen och natten och att utredningen kan leda till senare lagföring. – Det handlar i första hand om skadegörelse eller försök till våld mot tjänsteman, eller i vissa fall våld mot tjänsteman, trots att ingen polis har skadats. De har attackerats, säger Lena Matthijs.

Upprinnelsen till kaoset är att flickor och pojkar hängdes ut med namn och bild tillsammans med uppgifter om vilka de ska ha haft sex med. Ryktena på internet ledde till ett enormt upplopp på flera ställen i Göteborg.  När bråken startade utanför Plusgymnasiet satte polisen in en massiv insats: piketpolis, helikoptrar, ridande polis och hundar.  – Lika fort som bråken startade kunde vi få stopp på det, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Men bråken drog snart igång igen, på andra platser. Vid tvåtiden blev det tumult utanför köpcentrat Nordstan. Vid 14:30-tiden rapporterade Göteborgsposten att 27 ungdomar hade omhändertagits av polis.

Nu har en 17-årig flicka tagits in till polisförhör. Flickan är misstänkt för förtal. Brottsrubriceringen kan dock komma att ändras till grovt förtal. – Det är den åtgärden som har vidtagits än. Det är en person som har uttryckt sig förklenande, säger åklagare Elisabeth Trouvé. Vid 15-tiden nådde Metro den misstänkta flickans mamma. – Jag är på polisstationen och är upptagen just nu så jag kan inte prata, säger hon.

Allt började med ett konto på Instagram, som för några dagar sedan publicerade namn och bild på minderåriga tjejer och killar i Göteborg som beskrevs som "slampor" och "horor". Tillsammans med bilderna spreds också uppgifter om sexaktiviteter som personerna uppges ha ägnat sig åt. 

Under tisdagskvällen spred sig ryktet om kontot som en löpeld i Göteborg. Kontoinnehavaren fick mängder med tips om personer att sprida rykten om. Men när kontot dessutom började publicera uppgifter om vilka som hade tipsat blev spridningen explosionsartad. 

Enligt uppgifter ska 50 personer ha samlats utanför kontoinnehavarens bostad. På Facebook skapades ett evenemang där människor uppmanades komma till Plusgymnasiet i Göteborg, där den misstänkta flickan går i skolan, för att attckera henne. 

Hon ska i morse ha bett polisen att komma och hämta henne från skolan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson / Fredrik Beckman / Matilda Bjerlöw / Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro