ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisbefälens roll utreddes aldrig vid Husbyskotten

Clarence Frenker · 25 Okt 2013
Uppdaterad 25 Okt 2013

Polisbefälens roll eller vilka order som gavs i samband med Husbyskotten utreddes aldrig. Nu tas den nedlagda förundersökningen upp igen och utvidgas även till misstanke om tjänstefel.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag ser ett problem med den utredning som bedrivits då den ger, som jag ser det, för lite information om hela polisinsatsen, säger vice överåklagaren Bengt Åsbäck vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö.

Enligt Åsbäck kommer misstankarna om tjänstefel avse flera poliser som inte ingått i den första förundersökningen.

De här enskilda polismännen som gått in i lägenheten har inte tagit det beslutet själva. Det här är ju en stor polisinsats och det finns poliser i befälsställning som fattar beslut om det här. Och de finns inte belyst alls i utredningen vem eller vilka som har fatta de här besluten eller på vilka grunder, säger –  han.

Efter att förundersökningen lades ned skrev polismannen Martin Marmgren, som närvarade vid insatsen, i ett kritiskt blogginlägg om hur ärendet hanterats.

"Jag anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör", skrev han bland annat om det faktum att flera beväpnade poliser inte kunde hantera en 69-åring med kniv bättre.

vice överåklagare Bengt Åsbäck finns flera frågetecken att räta ut.Enligt

– Det här har inträffat mitt i ett bostadsområde i Husby en måndag. Det är ett ganska långt och utdraget händelseförlopp och det finns inte så vitt jag kan se i den här utredningen något förhör eller iakttagelse av en utomstående person som kan ha värdefulla uppgifter att lämna om den här mannens och polisens agerande. Och jag har svårt att se att det inte kan finnas någon sådan uppgift överhuvudtaget, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro