ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polischef sexofredade kollegor – här är de som fick sparken från polisen

Johan Wikén · 2 Maj 2017
Uppdaterad 2 Maj 2017
Totalt inkom det 79 ärenden till PAN under 2016.

Totalt inkom det 79 ärenden till PAN under 2016. Foto: TT


Fyra polisanställda fick sparken förra året – efter domar om sexbrott, förskingringar och vapenbrott. Men de allra flesta brottsdömda får jobba kvar. Det visar en färsk rapport från polisens personalansvarsnämnd.

klar

Artikellänk är kopierad

Om en anställd inom polisen utreds för brott eller tjänstefel hamnar ärendet oftast hos Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, PAN. Där kan de straffas med varningar, löneavdrag eller avsked.

Under 2016 sparkades fyra polisanställda, en av dem var polis och tre var civilanställda. Det framkommer av PAN:s verksamhetsrapport för 2016.

LÄS MER
Livet handlade om att fixa pengar till droger: "Det var ett heltidsjobb"

En av de avskedade är en före detta polischef som dömts för fem fall av sexuellt ofredande. Det var på en fest i polishuset som han gjorde sig skyldig till brotten mot personal som han var chef över. Själv har han uppgett att han inte kommer ihåg något från festen på grund av berusning. Förutom böter resulterade den blöta kvällen i att polischefen avskedades.

Men de allra flesta av avskedsärendena läggs ner, 39 av 43 avskrevs förra året. Polisanställda kan även få disciplinpåföljder i form av varningar och löneavdrag.

– Disciplinverktyget används vid lite mindre allvarliga fall, säger Lotta Gustavson, chefsjurist och vice ordförande på PAN.

Totalt varnades 31 polisanställda förra året och 17 fick löneavdrag. Ett återkommande exempel är poliser som på sin fritid visar upp sin polislegitimation för att slippa köpa biljett till Stockholms tunnelbana.

Andra har varnats för slarvig hantering med tjänstevapen eller för att de i berusat tillstånd försökt ta sig in på krogar med polislegitimation.

pil
De fick sparken

Polischefen sexofredande kollegor

Polischefen dömdes för fem fall av sexuellt ofredande i samband med en fest i polishuset. Brotten hade riktats mot personal som varit underställd honom. I tingsrätten dömdes han till 80 dagsböter. PAN beslutade att avskeda polischefen.

Tog föreningens pengar

Under sin tid som kassör i en förening förskingrade assistenten pengar vid 31 tillfällen. Totalt handlade det om 31 550 kronor. Det resulterade i ett strafföreläggande med påföljden villkorlig dom. Dessutom beslutade PAN att avskeda assistenten.

Lurade till sig 124 000 kronor

Den civilanställda mannen dömdes till villkorlig dom för ringa dopningsbrott, ringa vapenbrott, bidragsbrott och grovt bidragsbrott. Bland annat lämnade han in falska förskoleintyg till Försäkringskassan och lurade på så sätt till sig 124 000 kronor. Vid en husrannsakan hos mannen hittades vapen och dopningspreparat. Brotten kostade honom även jobbet.

Förskingrade polisens pengar

Den civilanställda assistenten dömdes till villkorlig dom efter att ha förskingrat av sin arbetsgivare vid 29 tillfällen. Sammanlagt handlade det om 28 420 kronor. Förutom tingsrättens dom blev assistenten avskedad efter beslut av PAN.

Källa: Källa: Polisens personalansvarsnämnd

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro