ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polischef sparkade och slog sin dotter

Stefan Wahlberg · 10 Apr 2013
Uppdaterad 11 Apr 2013
Polischef sparkade och slog sin dotter En polis sköt tio skott rakt in i ett  gym i centrala Stockholm. 

Polischef sparkade och slog sin dotter En polis sköt tio skott rakt in i ett  gym i centrala Stockholm.  Foto: Scanpix


Antalet anmälningar till polisens internutredningar, IU, ökade förra året med cirka 500 stycken – till 6 876 anmälningar. Endast 46 poliser fälldes dock i domstol förra året. Det visar den årsrapport från IU som presenterades i veckan. Bland de dömda finns en av Sveriges högsta polischefer som fälldes för att ha misshandlat sin 14-åriga dotter.

klar

Artikellänk är kopierad

En av Sveriges högsta polischefer dömdes nyligen för att i vredesmod ha misshandlat sin 14-åriga dotter med sparkar och slag inför ögonen på hennes kamrater. Polischefen är nu omplacerad och kommer enligt Rikspolisstyrelsen sannolikt att få sparken om den fällande domen står sig i hovrätten.

– Jag är helt oskyldig! Min dotter accepterar inte att jag som förälder försöker sätta gränser för henne och hon har vid flera tillfällen hotat med att sätta dit mig för att jag ska få sparken, säger polischefen till Metro.

Polischefen tillhör toppskiktet inom svensk polis och är anställd centralt vid Rikspolisstyrelsen. Han skilde sig för tre år sedan och dottern bodde då kvar med honom.

Polischefen har själv vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp eftersom dottern enligt tingsrättens utredning har varit ”ett svårhanterligt barn”.

I maj förra året skar det sig rejält i samband med att dottern hade fått tillstånd att ha en grillfest hemma på altanen tillsammans med sina kamrater. Plötsligt upptäckte dock polischefen att hon hade tagit hans vin som nu serverades bland tonåringarna på altanen.

– Man måste ju reagera som förälder och jag sticker inte under stol med att jag blev förbannad. Däremot har jag varken slagit eller sparkat henne, säger polischefen.

Enligt tingsrättens dom har polischefen i vredesmod misshandlat sin 14-åriga dotter på ett sätt som ”allvarligt kränkt” hennes integritet inför både hennes kamrater och grannar.

I tingsrätten berättade dottern att pappan var ”svart i ansiktet” av ilska när han tog in henne från altanen och att han tog tag om hennes nacke, tvingade ner henne på golvet och slog och sparkade henne så att hon blev yr.

Enligt polischefen själv var det dottern som ”som vanligt reagerade med stor ilska och kastade sig över honom” när hon blev tillrättavisad. Han medger att han tog ett ”hårt tag om hennes armar och drog in henne i lägenheten”. Eftersom hon spjärnade emot så kan hon enligt polischefen mycket väl ha fått de skador som framgår av ett läkarintyg.

Enligt tingsrättens dom styrks åklagarens version av sju vittnen – dotterns kamrater och grannar som såg händelsen på avstånd.

– Det har säkert sett dramatiskt ut men vittnesmålen är oförenliga och motsägelsefulla vilket vi kommer att visa i hovrätten, säger polischefens advokat Johan Eriksson. Tingsrätten har plockat ”russinen ur kakan” från varje enskilt vittnesmål men granskar man dem närmare så håller de inte.

Tingsrätten anser att polischefen egentligen borde dömas till två månaders fängelse för misshandeln men eftersom han riskerar att få sparken så stannar straffet på villkorlig dom. Han döms också att betala skadestånd till dottern på 11 00 kronor och rättegångskostnader på nästan 70 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro