ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polischefen Cecilia sadlade om till författare – vill skildra en verklighet som få har insyn i

Anna Åslund · 3 Apr 2018
Uppdaterad 3 Apr 2018
Cecilia Sahlström var tidigare chef för polisens familjevåldsrotel i Malmö. Idag arbetar hon bland annat som kommunikatör på socialförvaltningen i Hörby kommun.

Cecilia Sahlström var tidigare chef för polisens familjevåldsrotel i Malmö. Idag arbetar hon bland annat som kommunikatör på socialförvaltningen i Hörby kommun. Foto: Bengt Alm


Om du drömmer om att bli författare är det bäst att du skriver om sådant du kan. Det menar Cecilia Sahlström, som efter 20 år inom polisen skriver deckare som skildrar den vardag många svenska kvinnor möter i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var när en lärare på en skrivarkurs frågade Cecilia Sahlström varför hon inte skrev deckare som hon bestämde sig för att göra just det. Som tidigare chef för polisens familjevåldsrotel i Malmö var det inte svårt att bestämma sig för vilka miljöer hon ville skildra. Nu är hon aktuell med sin andra bok ”I egna händer” och menar att hon alltid vill skapa en äkthet i både handling och karaktärer. Därför skriver hon om det hon kan bäst.

– Jag tycker att polis var ett fantastiskt yrke och jag har så mycket med mig därifrån. Jag har lättare att identifiera mig med kvinnor och därför skriver jag om kvinnor. Då känner jag att jag kan gå in i de här karaktärerna, det känns som att jag kan se det från deras perspektiv, säger Cecilia Sahlström.

På familjevåldsroteln jobbade Cecilia med relationsbrott, sexualbrott och brott mot barn. Hon menar att offren för den här typen av brott är särskilt utsatta och relationer där det förekommer våld är väldigt svåra att ta sig ur. Trots att jobbet kunde vara både svårt och jobbigt kände hon att hon hade en viktig uppgift.

– För mig blev det en slags önskan om att stödja de här kvinnorna i sina val att lämna eftersom jag vet att det är så svårt. Om jag kunde se till att det fanns stödfunktioner som gjorde att kvinnan orkade med det så kände jag att jag gjort en viktig samhällsuppgift.

Cecilia är tydlig med att handlingen och karaktärerna i hennes böcker inte är tagna direkt från verkligheten. Däremot har hon genom att hämta inspiration från de situationer hon mött i yrket försökt skildra hur vardagen ser ut för många kvinnor i Sverige i dag.

– I min förra bok var det många som reagerade på att en poliskvinna blir utsatt för våld eftersom de inte tycker att det är trovärdigt. Det finns en bild av att relationsvåld endast drabbar svaga kvinnor, men det är helt fel. Det kan drabba vem som helst, i vilka sociala strukturer som helst och i vilka samhällsklasser som helst.

I dag har Cecilia lämnat polisyrket och jobbar inom socialförvaltningen. Efter sina 20 år som polis menar Cecilia att hon inte tror att det finns onda människor. Däremot finns det människor som begår onda handlingar.

– Det kan vi alla göra under vissa förutsättningar. Man gör onda handlingar när man förväxlar det som gör ont i en själv med vad andra människor är och gör. Man orkar inte bära på det som gör ont utan projicerar ut det på andra. Man utsätter därmed andra för sin egen vrede eller desperation.

pil
Om Cecilia Sahlström

Ålder: 58.

Bor: Lund.

Familj: Man, två barn och två bonusbarn.

Gör: Kommunikatör, utbildare och verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen i Hörby kommun.

Tidigare: Chef för polisens familjevåldsrotel i Malmö. Släppte boken ”Vit syren” 2017.

Aktuell: Med deckaren ”I egna händer” som släpps den 11 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro