ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polischefen: Det duger så klart inte

Leif Oldenburg · 7 Jun 2012
Uppdaterad 7 Jun 2012
Polischefen: Det duger så klart inte – Vi har visserligen blivit fler poliser, men det påförs nya uppgifter till oss som jobbar i kärnverksamheten. Under den här perioden har administrationen ökat väldigt mycket för varje polis, säger Martin Åberg, som är inspektör vid Roslagspolisen i Stockholm.

Polischefen: Det duger så klart inte – Vi har visserligen blivit fler poliser, men det påförs nya uppgifter till oss som jobbar i kärnverksamheten. Under den här perioden har administrationen ökat väldigt mycket för varje polis, säger Martin Åberg, som är inspektör vid Roslagspolisen i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX


Polisen lyckades bara klara upp knappt vart femte brott upp under årets tre första månader. Det är den lägsta siffran på åtta år. Sämst är poliserna i de tre storstäderna.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det duger så klart inte. Siffrorna är oacceptabla, säger Kalle Wallin, kanslichef vid Rikspolisstyrelsen.

Under perioden januari–mars i år lyckades polisen bara binda en misstänkt person till brottet i 17 procent av fallen, visar Rikspolisstyrelsens interna statistik. 

Det är den lägsta siffran sedan 2005 – trots att poliskåren under samma tid utökats med 3 000 tjänster och i dag uppgår till 20 000.

Tusentals fler poliser löser färre brott. Varför?

– Vi har satsat hårt på att arbeta brottsförebyggande, att synas ute på gator och torg. Det arbetet har varit framgångsrikt, säger Kalle Wallin.

Bara 17 procent av brotten klarades upp. Vad är en acceptabel siffra?– Jag kan inte ge någon exakt siffra. Det är enklare att säga att vi inte är nöjda med resultatet och det har vi påtalat för länspolischeferna. Nu måste varje myndighet analysera sin situation.

Många poliser klagar på högar med pappersarbete och ineffektiv administration?– Rättssäkerheten kräver mycket pappersarbete men utredningsarbetet måste effektiviseras. Vi jobbar på det. Polisen i Stockholms län löste bara 15 procent av brotten under årets tre första månader. Men Björn Nilsson, som ansvarar för utredningar och lagföringar vid polisen i Stockholms län, tycker inte att man kan tala om en krissituation.

– Man ska vara försiktig med att tolka siffrorna. I storstäder anmäls exempelvis betydligt fler fall av skadegörelse och det är brott som kan vara svåra att klara upp.

Enligt Björn Nilsson påverkas statistiken även av olika riktade satsningar:

– Under våren har vi har fokuserat hårt på att klara upp bostadsinbrotten och där har vi lyckats väldigt bra.

Samtidigt medger han att det finns stora brister i polisens arbete:

– Vi är fortfarande väldigt dåliga på att lösa våldsbrott i hemmen. Där måste vi bli mycket bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro