ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polischefen om moskébränderna: Jätteallvarligt

Åsa Larsson · 1 Jan 2015
Uppdaterad 1 Jan 2015
Mats Löfving, nytillträdd på posten som chef för före detta Rikskriminalen, numera Nationella operativa avdelningen.

Mats Löfving, nytillträdd på posten som chef för före detta Rikskriminalen, numera Nationella operativa avdelningen. Foto: Fredrik Persson/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Klottret på Uppsalas moské.
Klottret på Uppsalas moské.Foto: Privat

På kort tid har det brunnit i flera moskéer på olika håll i Sverige och det pågår utredningar om grov mordbrand och hatbrott. "Kan vara allt från pojkstreck till något som är mer överlagt", kommenterar ansvarig chef inom polisen.

Tidigt på nyårsdagen kastades en molotovcocktail mot moskén i Uppsala och någon hade klottrat ett rasistiskt budskap på dörren. Tidigare har det brunnit i moskén i Eskilstuna och i moskén i Eslöv.

– Det är jätteallvarligt, den här typen av angrepp mot religiösa byggnader, säger Mats Löfving, nytillträdd chef för Nationella operativa avdelningen, det som tidigare var Rikskriminalpolisen.

Men han varnar också för att dra för stora växlar innan man hittat gärningsmännen .

– Vi kan notera att detta har hänt, vi vet bestämt på två platser, vi är fortfarande lite osäkra på bilden kring Eskilstuna. Men det är tillräckligt allvarligt för att vi ska titta extra på det här.​

Vad gör ni?

– Det har gått ut en särskild information i dag till hela landets polis där vi beskriver behovet av särskild tillsyn av den här typen av byggnader. Det är en uppmaning att titta närmare på det här och skärpa tillsynen.

Hur ser hotbilden ut mot muslimer och moskéer i Sverige? 

– Vi håller på att skapa oss en lägesbild, säger Mats Löfving.

Enligt honom pågår det just nu ett arbete med att sammanställa fjolårets attacker av det här slaget.

►LÄS MER: Regeringen fördömer moskédåden

När det gäller attacker mot moskér, synagoger och kyrkor så ligger inte ansvaret på Säkerhetspolisen (Säpo), utan på polisen.

– Men vi följer utredningarna och bistår där vi kan i form av underrättelser, säger Kristina Nilsson på Säkerhetspolisen pressavdelning.

Kritik riktas nu från muslimska företrädare mot insatserna.

– Det är vikigt att samhället tar tydlig ställning. Samtidigt är det regeringens ansvar att garantera religionsfriheten,  säger Mohammed Amin ​Kharraki, talesperson för en manifestation som äger rum i Stockholm på fredagen, och fortsätter:

– Den muslimska församlingen försöker, men det är lite över deras huvuden. De försöker nattpatrullera och civila personer går runt och bevakar lokalerna. Men hur länge kan de göra det?

Kommer moskéer att få polisbeskydd nu?

– Vi ansvarar inte för beskyddet av organisationer eller religiösa samfund, utan det är ju polismyndigheten lokalt. De har god lokalkännedom och är bäst lämpade att göra det, säger Kristina Nilsson på Säpo.

Enligt polischefen Mats Löfving kan polisen inte se till att en byggnad är skyddad i längden.

– Polisen kan inte själva ansvara för att bevaka byggnader dygnet runt längre tider, säger polischefen Mats Löfving.

– Det ansvaret ligger på huvudmannen för byggnaden att se till att det finns bevakning . Sen kan vi göra en del saker, mer exakt vad vill jag inte gå in på.

Det viktigaste är att hitta gärningsmännen , säger han, och varnar för att dra för långtgående slutsatser innan polisutredningarna kommit framåt.

– Vi anstränger oss till det yttersta för att hitta de som har gjort det här. Men i nuläget måste vi vara öppna för att det här kan vara allt från rena rama dumheter och pojkstreck till något som är mer planerat och överlagt.

Vad händer om ni inte hittar några gärningsmän då?

– Ja, då får vi gå vidare men med sämre beslutsunderlag.

Om jag är muslim i dagens Sverige och går i moské – hur orolig tycker du att jag ska vara?

– Du ska inte vara orolig.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro