ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen använde hypnotisör för att lösa mord

Johan Nylander · 12 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Huvudvittnet i en mordutredning kunde inte minnas vem mördaren var. Då ringde polisen in en hypnotisör, rapporterar Dagens Nyheter. Men metoden är riskabel varnar bedömare.

En 18-årig flicka var huvudvittne i en mordutredning, och hade själv blivit hotat om livet av gärningsmannen som riktat en pistol emot hennes panna.

Den svåra chocken gjorde att hon inte kunde minnas mannens utseende; det var som om ett svart täcke låg framför hans ansikte, sa hon till polisen. Därför anlitades en psykoterapeut som är utbildad hypnotisör.

Att använda hypnos i polisutredningar är vanligt, men också kritiserat. Bedömare varnar att hypnos kan skapa felaktiga minnen.

– Det här vittnet har utsatts för en massiv påtryckning att berätta på ett visst sätt, säger advokat Johan Eriksson till DN.

Flickan lyckades peka ut gärningsmannen. Men både hypnotisören och åklagaren tror att minnesbilden kom tillbaka för att rädslan släppte, inte på grund av hypnosen.

Gärningsmannen dömdes till sexton års fängelse för mord, skriver DN. I dag börjar hovrättsförhandlingarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro