ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisen avlossar elchockvapen tre gånger oftare än väntat

David Peterson · 27 Dec 2018
Uppdaterad 27 Dec 2018
Polisen har testat elchockvapen i snart ett år.

Polisen har testat elchockvapen i snart ett år. Foto: TT


Sen årsskiftet gör svensk polis ett försök med elchockvapen. Nu rapporterar Sveriges radio att vapnen avlossas omkring tre gånger mer än väntat.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 januari i år införde polisen ett försök med elchockvapen som ska pågå i två år. Runt 70 vapen används av poliser i fem olika lokalpolisområden och olika insatsstyrkor.

Syftet med försöket är att också att undersöka om elchockvapnet påverkar användandet av övriga våldshjälpmedel.

Har använts mer än beräknat

Polisen räknade med att avlossa vapnen cirka 40 gånger på ett år, men i slutet av november hade vapnen avlossats runt 120 gånger, rapporterar Sveriges radios Ekot.

– Även om det är många fall har det inte varit någon okynnesskjutning. Det har funnits lagstöd i de fall där man använt elchockvapnet, säger Pär Wärdig, vid polisens Nationella operativa avdelning, som är projektledare för försöket, till radion.

Det är framför allt i samband med polisinsatser i gatu- eller krogmiljö som elchockvapnen har använts, enligt Pär Wärdig.

– Där alkohol eller drogpåverkade personer vill ge sig in i slagsmål och hotar om våld, eller går till våld mot polismannen, säger han.

pil
Så här fungerar elchockvapen

Polisen har fyra möjligheter att använda elchockvapnet.

Förutom att skjuta iväg pilar från vapnet finns två varningsfunktioner – en där laser tänds och en funktion där små blixtar tänds.

Polisen kan även trycka vapnet mot en person och i korta intervaller överföra ström genom en så kallad drivstöt.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro